Souhrn událostí uplynulého dne 28. 11. 2018

Žebříček potravinové udržitelnosti vede Francie, ČR je sedmá

Žebříček zemí, které se mohou pochlubit nejlepší potravinovou udržitelností, vede Francie. Dopomohla jí k tomu opatření proti plýtvání potravinami a podpora ekologického zemědělství. Česká republika obsadila mezi 67 měřenými zeměmi sedmé místo.

Výzkum v lesích Orlických hor porovnával zátěž dusíkem v dlouhé časové řadě

Ačkoliv množství sloučenin síry vypouštěných z průmyslových komplexů do atmosféry klesá, se sloučeninami dusíku situace tak příznivá není. Zejména v horských oblastech zůstává jejich depozice* vysoká. Jednou z nejzatíženějších lesních oblastí depozicí dusíku v České republice jsou Orlické hory.

Každý rok přijde nazmar 116 milionů tun mléčných výrobků

Šestnáct procent mléčných výrobků, neboli 116 milionů tun, se ve světě každoročně vyhodí nebo se ztratí. Za zhruba polovinu tohoto objemu nesou odpovědnost maloobchodníci a spotřebitelé, kteří vyhazují na 60 milionů tun mléka a mléčných výrobků ročně.

Smrky pichlavé napadené kloubnatkou nahradí na náhorní plošině Jizerských hor jiné dřeviny

Na náhorní plošině Jizerských hor podnik Lesy České republiky rekonstruuje na 27,4 hektarech porosty smrku pichlavého. Tuto dřevinu likviduje kloubnatka smrková. V příštím roce lesníci na vytěžených plochách vysadí více než 22 tisíc jiných, převážně listnatých stromů.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info