Souhrn událostí uplynulého dne – 4.12. 2018

Cena většiny potravin poroste, jednou z výjimek mohou být cukrovinky

S tradičními podzimními plískanicemi začíná mezi obchodními řetězci a jejich dodavateli přetahovaná o ceny a marže na příští rok. Ačkoli jednání ještě nejsou většinou uzavřená, jasné je, že u mnoha potravin půjde cena nahoru. Výjimku by mohly tvořit sladkosti, cukr totiž bude pravděpodobně zlevňovat.

Výskyty virových chorob v řepce jsou letos opět vysoké

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) se již druhým rokem zapojil do testování odrůd řepky ozimé na přítomnost viru žloutenky vodnice (TuYV), a to za účelem posouzení citlivosti jednotlivých odrůd k tomuto hospodářsky významnému patogenu.

TEST DNES: I z mouky za osm korun upečete skvělou vánočku a cukroví

Cukroví peče podle dlouhodobých průzkumů devět z deseti rodin. V průměru hnětou a tvarují devět druhů sladkostí. Jakou mouku vybrat, aby se z vánočního pečení nestalo „mučení“? Aktuální test porovnal dvanáct druhů hladké pšeničné mouky.

Češi loni spořádali nejvíc drůbežího masa od 50. let. Vepřové a hovězí naopak omezili

Spotřeba masa v Česku se loni meziročně nezměnila, když zůstala na 80,3 kilogramu na osobu. O půl kilogramu (tedy o 1,8 procenta) na 27,3 kg se však zvýšila spotřeba drůbežího masa a byla nejvyšší od počátku měření, které začalo v roce 1948.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info