Kožešinové farmy končí. Chovatelé ale stále nevědí, zda získají odškodnění

Kožešinové farmy musí v lednu podle zákona ukončit svou činnost. Není však jasné, zda získají kompenzace od ministerstva zemědělství. Úřad stále neví, jakým způsobem, ani v jaké finanční výši zákaz podnikání odškodnit. Definitivní rozhodnutí brzdí Evropská komise, která musí vyhlášku schválit. Ministerstvo zemědělství tak bude s eurokomisaři projednávat její detailní znění ještě v lednu.

Podle mluvčího ministerstva zemědělství Vojtěcha Bílého čeká Česko na posouzení dvou různých notifikací, které se vyhlášky týkají. „V současné době probíhají konzultace ministerstva zemědělství s Evropskou komisí, při kterých má Komise schválit především technickou podobu výplaty kompenzací,“ upřesnil mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý.

Podle Davida Vojtíška, majitele jedné z končících farem, je ale nepravděpodobné, že někdo z chovatelů náhradu získá. Kompenzace jsou nenárokové a chovatelé podle něj nesplňují podmínky uvedené v připravované vyhlášce.

„Když si pozorně přečtete jednotlivé body vyhlášky, které by měl ten chovatel splňovat, tak si některé protiřečí, takže ten chovatel nedostane od státu vůbec nic,“ myslí si Vojtíšek. Na některé farmy by skutečně dojít nemuselo. „Kompenzace se mohou týkat devíti farem,“ uvedl mluvčí Bílý. Ministerstvo totiž nemá povinnost odškodnit všechny. Počet odškodněných chovatelů bude záležet na výsledné podobě vyhlášky.

Chovatelé lišek a norků mají poslední měsíc, než začne platit plošný zákaz chovu zvířat jen pro kožešiny. Za porušení hrozí majitelům pokuta až půl milionu korun. Většina podnikání ukončuje. „Sezona je od března do listopadu,“ uvedl majitel jedné z farem David Vojtíšek, který před měsícem usmrtil poslední zvířata.

Ukončování provozu farem potvrzuje také nezisková organizace OBRAZ (Obránci zvířat). Ta iniciovala změnu zákona na ochranu zvířat a činnost farem sleduje. „Zatím farmy stále fungují. Podle našich údajů by ale mělo k finálnímu zabití zvířat dojít v nejbližších týdnech,“ uvedl mluvčí organizace OBRAZ Pavel Buršík.

Zákon je účinný od října. Od té doby nesmí vzniknout nová kožešinová farma a ty stávající musí ukončit činnost do konce ledna 2019. 

AUTOR Kristýna Šopfová

zdroj: ČT24

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info