V Polsku se prodává maso z nemocných krav, tvrdí televize

Někteří polští chovatelé prodávají majitelům jatek nemocné krávy, jejichž maso může ohrozit lidské zdraví. Jatka mají o maso zájem, neboť výkupní cena je výrazně nižší než u zdravého dobytka a z jeho prodeje obchodníkům mají vyšší zisk. Informovala o tom o uplynulém víkendu polská televize TVN24, jejíž investigativní reportér natočil tuto nezákonnou praktiku skrytou kamerou. Český ministr zemědělství Miroslav Toman o problému jednal se svým polským protějškem, hovězí maso z Polska je podle něj důsledněji kontrolováno. 

Reportér, který se nechal zaměstnat na jatkách v Mazovském vojvodství na východě Polska, se podílel na porážkách zjevně nemocných kusů dobytka, které přivážely nákladní vozy takřka výhradně večer za tmy. Viditelně zkažené části jejich masa se potom odřezávaly a vyhazovaly. Během noci podle reportéra na jatkách zpracovali okolo 15 kusů nemocného dobytka.

O jejich maso je mezi majiteli jatek zájem, neboť zdravou krávu prodávají chovatelé za 2500 zlotých (15.000 Kč), zatímco nemocný dobytek stojí přibližně pětinu této částky. Průměrně veliký podnik zpracovávající maso podle televize vydělá na zdravých krávách 350.000 zlotých ročně, zatímco na nemocných může mít čistý zisk až 2,5 milionu zlotých.

Polsko patří k hlavním evropským exportérům hovězího a část masa putuje i do České republiky. Ministr Toman dnes v Bruselu jednal s polským kolegou Krzysztofem Ardanowským, kterého požádal o oficiální informace. Na jejich základě přijme jeho úřad nutná opatření. Rovněž Státní veterinární správa (SVS) se obrátila na polské orgány s žádostí o informaci, zdali závadné maso mohlo zamířit do Česka. Na odpověď dosud čeká.

"Prioritou je pro mě ochrana našich spotřebitelů, proto jsme po dohodě s ústředním ředitelem SVS zahájili intenzivní kontroly zaměřené na polské hovězí maso zejména z Mazovského vojvodství," uvedl v prohlášení Toman.

Podle SVS se do Česka loni přivezlo téměř 14.300 tun hovězího masa z Polska. Při kontrolách živočišných produktů zakázala správa uvolnit na český trh skoro osm tun polských potravin (7,6 tuny kuřecího masa, 54 kilogramů vepřového masa, 30 kilogramů drůbežího kebabu a čtyři kilogramy masných výrobků).

Hlavní polský veterinář Pawel Niemczuk dnes v reakci na reportáž TVN24 uvedl, že jde zjevně o nezákonnou činnost, kterou jatka prováděla "úmyslně v nočních hodinách s cílem uniknout dohledu úřadů". Televize poskytla své materiály policii a státnímu zastupitelství.

  

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info