Jaké je poučení z protiústavního návrhu schváleného Sněmovnou?

Nejspíš totiž budou následovat další návrhy, a jistě se některé podaří nenápadně prosadit. Navrhnout zdanění vládou schválených náhrad za ukradené a znehodnocené majetky byl geniální způsob, pokusný balónek, jak zjistit, jestli to veřejnost „skousne“. A bohužel, jak se zdá, to prošlo. A co teď bude, co přijde dál?

Velká část veřejnosti, ovlivněná čtyřicetiletou bolševickou proticírkevní masáží, se dokonce zaradovala. Ostatně ani První republika nebyla k náboženství příliš vstřícná, výjimkou byla jen podpora nové národní Církve československé husitské. Popřípadě mělo zelenou takové nadkonfesijní  filosofování. Z pohledu dnešního lze vysledovat kořeny nevůle až zlomyslnosti, a nakonec i skrytého antisemitismu, již od Jiráska, přes Haška, Nejedlého, Gottwalda až k takovému Grebeníčkovi a Filipovi.

Že by církve měly každoročně vracet státu asi 380 milionů korun z náhrad vyplácených za ukradené a zničené, to nakonec není tak hrozné, jako to, že je možné takovou protiprávní úpravu vůbec navrhnout a dokonce v Parlamentu schválit. Pak už lze navrhovat a schvalovat i další rozumu a právu se příčící zlomyslnosti. Takto se po válce přijímala různá nařízení, zákony či vládní dekrety, ještě dávno před rokem 1948. Poválečná demokratická republika již tak úplně demokratická nebyla. Jistě, pod vlivem sovětského Ruska ani být nemohla, ale dnes se, aspoň zatím, nemáme na co vymlouvat, dnes si takové hanebnosti tvoříme a vaříme v našem kotlíku, tedy České kotlině sami. Bohužel.

První krok byl učiněn, i když leckdo očekával, že Sněmovna bude hlasovat s respektem k zákonům a ústavě, a nic! Nyní se bude vyjadřovat Senát. Tím patrně návrh neprojde. Jenže pak se vrací poslancům do Sněmovny. A tam bude zřejmě tento komunistický návrh pohodlnou většinou ANO, ČSSD, KSČM a SPD protlačen.  Pak už je na řadě otázka, zda tento právnický paskvil Ústavní soud odmítne, jak se očekává. Kdoví.

Ale i když se chce věřit, že Ústavní soud Sněmovnou schválený návrh odmítne, tak už byl vyslán nepěkný signál, dovnitř i do ciziny, že u moci je nezodpovědná a zlomyslná parta lidí, které zákony a morálka nic neříkají. Mnohý řekne, že přece byli demokraticky zvoleni. Zvoleni byli, ale většinu nemají, takže vládnout mohou jen díky spolupráci s komunisty a s podporou prezidenta!

Proč se ale divit, že se taková protiprávní krkolomnost vůbec dostala do stádia hlasování, natož že byla schválena? Však to byla podmínka komunistů, cena za podporu vlády. Když premiér „snil“ o moci, možná ho nenapadlo, že cena bude tak velká a mantinely tak úzké. Jeho sen se ale stal noční můrou, a bude to asi dlouho trvat, než se z něj probudíme.

Josef Duben

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info