Souhrn událostí uplynulého dne – 13.2. 2019

Ministerstvo zemědělství radí, jak správně obnovit les po kůrovcové kalamitě

Ministerstvo zemědělství ve spolupráci s Ústavem pro hospodářskou úpravu lesů zveřejnilo již druhou etapu Generelu obnovy lesních porostů po kalamitě. Jde o zpřesnění metodiky, která obsahuje souhrn opatření pro vlastníky lesů v oblastech nejvíce postižených kůrovcovou kalamitou, a to zejména v Moravskoslezském, Olomouckém a Zlínském kraji.

Cukr může podražit, úrodu řepy postihlo sucho

Kvůli loňské nižší úrodě cukrové řepy a s tím související nižší produkci cukru by do půl roku až roku mohla vzrůst cena cukru. Ta je nyní v EU oficiálně stanovena na 330 eur za tunu (zhruba 8500 Kč za tunu), vzrůst by mohla zhruba na 400 eur (zhruba 10 400 Kč), řekl ředitel Svazu pěstitelů cukrovky Čech Jan Křováček.

Začíná boj o použité PET lahve. Budou se používat na výrobu nových

Z použité plastové lahve od coly či mattonky se stává s nadsázkou řečeno cennost. Zatímco Evropa se snaží omezovat plastový odpad, v pozadí začíná boj o to, kdo získá materiál pro recyklaci. Nové cíle Evropské unie totiž stanoví, že do roku 2025 se má v lahvích používat 25 procent takzvaného rPET a do budoucna ještě víc.

Prudký růst inflace překvapil analytiky i bankéře ČNB. Brambory zdražily o polovinu

Meziroční růst spotřebitelských cen v lednu zrychlil na 2,5 procenta z prosincových dvou procent. Zdražovalo zejména bydlení, alkohol nebo tabák. Ve srovnání s loňským lednem naopak zlevnily některé potraviny a nealkoholické nápoje. Meziměsíčně se spotřebitelské ceny zvýšily o procento.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.                    

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info