Ostravané na jídle nešetří, chtějí kvalitu. Kolik stojí polední menu v kraji?

Patříte mezi ty, kteří si obědy nosí z domu v plastových dózách do práce, nebo jste objevili restauraci, kde dobře vaří a kam chodíte na „meníčka“?

Lidí, kteří nechtějí jen zaplnit žaludek teplým jídlem, ale pochutnat si, přibývá. Shodli se na tom i oslovení provozovatelé restaurací v Ostravě.

Česká jídelna Milan Babor v Mariánských Horách vydá oběd denně dvěma tisícovkám strávníků. V nabídce má denně deset až dvanáct druhů hotových jídel.

„Odhadem 80 až 90 procent našich hostů lze označit za stálou klientelu. Tito lidé chodí na obědy pravidelně. Obědy i rozvážíme, denně tak vozíme oběd asi čtyřem stovkám lidí,“ uvedl provozovatel Milan Babor s tím, že výjimkou nebývají fronty, které nedočkaví strávníci tvoří před otevřením jídelny v 11 hodin.

„U nás ale hosty obsloužíme rychle, protože jdou sami s táckem a vybírají si „meníčko“, na které mají chuť. Obsluha pracuje rychle, takže to čekání není dlouhé a zbude jim dostatek času, aby si oběd vychutnali,“ dodal Milan Babor s tím, že největší oblibě se mezi nabízenými obědy těší stále například svíčková, kachna se zelím či bramborové knedlíky plněné uzeným masem. Za hotové jídlo s vývarem zaplatí host 98 korun, s polévkou pak o deset korun více.

Po letech úpadku se novému provozovateli Jozefu Golisovi podařilo znovu „nastartovat“ Radniční restauraci v centru Ostravy. „Nejvíce lidí chodí samozřejmě na oběd, přičemž cena denního menu (95 až 105 korun) i přes nezbytné zdražení zůstala poměrně lidová a srovnatelná s okolními podniky,“ říká provozovatel Radniční restaurace, který nárazově připravuje i speciální akce s francouzskou kuchyní či zabijačkovými hody nebo zvěřinou.

Restaurant Adagio na Sokolské třídě prodá denně zhruba 800 až 900 meníček. Zhruba 450 jídel rozváží svým zákazníkům po Ostravě. „V současnosti už další zájemce o dovoz ,meníček' musíme odmítat. Nemáme kapacity, abychom mohli rozvážet dalším zájemcům,“ vysvětlil provozovatel restaurantu Radim Adamec. Jak dodal, největší poptávka je stále po takzvané klasice, to znamená například řízek, svíčková či prejt.

„Snažil jsem se nabídku oživit o lehčí jídla, ale začaly mi chodit e-maily, kde se lidé dožadovali už zmíněné klasiky, tak jsem na jejich přání samozřejmě musel reagovat,“ vysvětlil Radim Adamec. Za „meníčka“ v této restauraci platí hosté od 85 do 100 korun, za dovoz jídla se nepřiplácí.

Tomáš Jedlička, F&B manager Imperial Hotelu Ostrava, odpověděl, že cena menu není každý den stejná. Pohybuje se v rozpětí 119 až 249 korun podle použitých surovin.

„Denně nabízíme tři druhy menu v různých cenových kategoriích, aby si vybral každý host. V průměru prodáváme 100 porcí bussines lunch denně. Nejvíce hostů míváme tradičně v úterý, středu a čtvrtek, v pondělí je návštěvnost slabší. Pátek často ovlivňuje počasí a nadcházející víkend,“ odpověděl manažer hotelu s tím, že restauraci navštěvují stálí klienti. Jak dodal, kuchaři v hotelu Imperial umí připravit výborné omáčky. „Když servírujeme koprovku, svíčkovou nebo rajskou, je o ně největší zájem. Dáváme si záležet, aby byla denní nabídka pestrá. Proto nechybí česká klasika ani jídla moderní gastronomie, a současně reagujeme i na trend zdravého stravování,“ dodal Tomáš Jedlička.

K TÉMATU

Z průzkumu společnosti Edenred, která nabízí systém stravenek, vyplývá, že Ostrava je s průměrnou cenou (za uplynulý rok) 109,50 koruny za „meníčko“ mezi krajskými městy třetí nejlevnější v ČR. V porovnání s průměrnou cenou v prosinci 2015 (94,60) „meníčka“ podražila o patnáct korun. Manažer průzkumu Jiří Brych poznamenal, že na zdražení mělo kromě dalších faktorů vliv také to, že restauratéři už se nebojí na obědový jídelníček zařadit i jídla, která často stojí výrazně přes sto korun. „Lidé si tato jídla dopřávají častěji. Oběd už pro nás není spojen s povinností dostat něco do žaludku, jak tomu bylo dříve, ale chceme si na jídle pochutnat,“ vysvětlil Jiří Brych. 

Autor: Břetislav Lapisz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info