Mezi jelenovitými v Americe se šíří zombie nemoc, odborníci připouští přenos na člověka

Chronické chřadnutí jelenovitých (CWD) je infekční onemocnění známé jako zombie nemoc. U zvířat se projevuje ztrátou hmotnosti, koordinace i požíráním výkalů. Hlášeno je ze Spojených států a Kanady. Centrum pro výzkum infekčních nemocí varuje, že přenos na člověka je pravděpodobně možný konzumací kontaminovaného masa.

CWD v současné době ohrožuje jelence, jeleny wapiti a losy. Nemoc napadá mozek, míchu i další tkáně, než nakonec vyústí v úhyn zvířete.

Infikovaná zvířata nepřijímají normální potravu ani vodu, naopak můžou pít moč a jíst výkaly. Výsledkem je úbytek hmotnosti, ztráta koordinace a záchvaty agresivity. Studie nemoci jsou dosud omezené. Zatím neexistuje důkaz, že je nemoc přenosná na člověka, ani na hospodářská zvířata. 

„Je však pravděpodobné, že se v příštích letech vyskytnout případy onemocnění u člověka způsobené konzumací kontaminovaného masa. Je možné, že počet případů bude vysoký a nepůjde jen o ojedinělé události,“ varuje Michael Osterhold, ředitel Centra pro výzkum infekčních nemocí na Univerzitě v Minnesotě.

Podle Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) bude nejpravděpodobnější metodou přenosu nemoci konzumace infikovaného masa – podobně jako u nemoci šílených krav.

  • CWD se poprvé objevila ve volné přírodě před 40 lety. U jelenů v zajetí byla pozorována již v šedesátých letech minulého století.
  • CWD způsobí, že zvěř zapomene na jídlo, ztratí orientaci a chová se nevyzpytatelně. To je důvod, proč se hovorově nazývá zombie.
  • Nový průzkum Dr. Bastiona ukázal, že CWD je způsobena bakteriemi. Výzkumníci se nyní snaží o vývoj vakcíny.

Více o nemoci se dozvíte v březnovém čísle časopisu Svět myslivosti.

Podle 9gag.com, 18. 2. 2019, redakce

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info