Vichřice poničila státním Lesům ČR asi milion kubíků dřeva

Vichřice Eberhard poničila z neděle na dnešek v lesích státního podniku Lesy České republiky (LČR) podle prvních předběžných odhadů asi milion metrů krychlových dřeva. Finančně podnik škody zatím nevyčíslil. ČTK to dnes řekla mluvčí LČR Eva Jouklová. Lesům ČR patří téměř polovina lesů v zemi.

Objem zničeného dřeva představuje přibližně osm procent z letos očekávaných celkových těžeb na úrovni 12,5 milionu metrů krychlových. Objem jeden milion metrů krychlových představuje zhruba jeden milion stromů.

"Škody budeme upřesňovat v dalších dnech a týdnech," řekla Jouklová. Kvůli polomům lesníci lidem nedoporučují v těchto dnech vstupovat do lesů, protože hrozí pád ulomených větví i celých stromů. Lesníci nyní budou především uvolňovat lesní cesty, aby se k polomům mohli dostat.

Dosud největší větrnou kalamitu v historii Lesů ČR udělal orkán Kyrill, který v lednu 2007 poničil šest milionů metrů krychlových dřeva. Škody tehdy dosáhly jedné miliardy korun.

Kalamitní dřevo zničené vichřicí zřejmě ještě více zahltí trh se dřevem, který je v celé střední Evropě pod velkým tlakem dřeva z kůrovcové kalamity. Poničené dřevo je přitom třeba přednostně vytěžit, aby se příští rok nestalo zdrojem kůrovce.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info