Inflace v únoru zrychlila, brambory jsou nejdražší za více než pět let

Meziroční míra inflace se v únoru v porovnání s lednem zvýšila z 2,5 na 2,7 procenta. Lví podíl na tom měly opět náklady na bydlení, zejména devítiprocentní zdražení elektřiny. Zelenina byla téměř o čtvrtinu dražší než vloni, cena brambor pak překonala pětiletý rekord.

Na kilogram brambor už nakupujícím v drtivé většině případů dvacetikoruna stačit nebude.  Základ české kuchyně se tak po pěti letech opět zařadil mezi dražší přílohy. Ještě v roce 2015 se přitom cena brambor pohybovala kolemdeseti korun za kilogram. Meziročně ceny zeleniny vzrostly o 24,2 procent,“ upřesnila Pavla Šedivá z Českého statistického úřadu.  Výrazně dražší než před rokem jsou také pekárenské výrobky.

„Značnou roli hraje loňská špatná úroda, kterou způsobilo nadprůměrně suché a teplé počasí,“ vysvětlil hlavní ekonom společnosti Czech Fund Lukáš Kovanda. Neúroda navíc nepostihla jen Českou republiku, ale téměř celou Evropu.

Rekordní cena elektřiny

Ještě víc než potraviny zatěžuje české peněženky růst výdajů souvisejících s bydlením. Zde jsou na vině zdražující emisní povolenky, hypotéky i uhlí. „Zvlášť silný je přitom nárůst cen elektřiny, která je nyní v průměru dražší o téměř devět procent. Nájemné sice roste ani ne polovičním tempem, nicméně vzhledem k jeho vyššímu podílu na výdajích je jeho zásah do peněženek spotřebitelů citelnější,“ upozornil analytik ČSOB Petr Dufek. Češi také v únoru utratili více za rekreaci.

Inflace se sice vzdálila dvouprocentnímu cíli České národní banky, zatím se však v jejím tolerančním pásmu. Ekonomové se shodují, že ani růst cen centrální bankéře nepřiměje k rychlejšímu zvyšování úrokových sazeb, protože ostatní statistiky svědčí o ochlazování hospodářské konjuktury.

Autor: Michal Janko

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info