Omezení použití přípravků na ochranu rostlin s účinnou látkou glyfosát

V roce 2019 došlo na základě změny rozhodnutí o povolení přípravků na ochranu rostlin s účinnou látkou glyfosát u všech držitelů těchto povolení ke změně rozsahu použití. U přípravků vyrobených v roce 2019 podle nového povolení vydaného ÚKZÚZ se již nevyskytuje na jejich etiketě možnost předsklizňového použití v obilninách, řepce ozimé, popř. dalších plodinách.

Jelikož nebyly naplněny důvody pro odejmutí, změnu či neobnovení povolení přípravků s účinnou látkou, neboť se netýkaly ochrany zdraví lidí a zvířat nebo životního prostředí, stanovil ÚKZÚZ v souladu s ustanovením článku 46 nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1107/2009, v platném znění, odkladnou lhůtu pro prodej a distribuci, která nepřesahuje šest měsíců, a navíc nejvýše jeden rok pro odstranění, skladování a využití stávajících zásob přípravku na ochranu rostlin, jenž obsahují v rozsahu použití možnost předsklizňové aplikace. Aktuální informace o možnosti použití konkrétního obchodního názvu přípravku s glyfosátem lze najít v „Registru přípravků na ochranu rostlin“ na webu ÚKZÚZ po zadání názvu účinné látky glyfosát v části „Vyhledávání v registru“.

Zemědělské veřejnosti lze s ohledem na zmíněné omezení předsklizňového použití přípravků s glyfosátem doporučit, aby i přes možné použití zásob přípravků s glyfosátem před sklizní v roce 2019 dbali na dodržování agronomických a agrotechnických postupů, a to:

volby vhodné odrůdy,

zajištění vyrovnaného porostu pomocí regulátorů růstu,

předcházení zaplevelení porostů,

využití dělené sklizně (tam, kde je to možné),

dosoušení zrna po sklizni.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info