Jarní počasí vyhnalo zemědělce do práce

Zemědělci díky příznivému počasí začali s přípravami na letošní sezónu.

Ozimy přezimovaly dobře, většina polí je zoraná, nyní přihnojují a pomalu sejí i jarní obilniny, trápí je jen lehký deficit vody.

Začátkem března ležel na stinném západním okraji okresu sníh, noční mrazy a denní teplo však umožnily zemědělcům začít s jarními pracemi.

Dle předsedy představenstva Zemědělského družstva Opařany Vlastimila Procházky ozimy přežily zimu bez komplikací. „V naší oblasti při větších mrazech chránila rostliny sněhová pokrývka. Střídání sněhových srážek a teplot nad nulou doplnilo i vláhu ve vrchních vrstvách půdního profilu,“ popsal.

Jan Pokorný, jednatel chabrovické Jasanky, která spravuje 700 hektarů zemědělské půdy, je s obdobím vegetačního klidu a nástupem jara také spokojen. „Ozimy i řepky jsou v dobré kondici, s příchodem pěkného počasí jsme zahájili veškeré jarní práce,“ informoval.

NEDOSTATEK VODY

Pro dostatečný výnos zemědělských plodin je důležité i množství vody v krajině. Její deficit je dle hydrologa Tomáše Vlasáka na jihu Čech momentálně v normě. „V porovnání s ostatními místy v republice je na tom Jihočeský kraj lépe, spodní vody se ale přes zimu nedoplnily,“ osvětlil.

Zaměstnanci chabrovického zemědělské společnosti Jasanka jsou v jednom kole. „Sejeme jarní obiloviny, ošetřujeme louky a jetele, hnojíme řepky. Sezóna je v plném proudu,“ rozebral aktuální stav Jan Pokorný.

Opařanský předseda nezapomněl upozornit na přírodní hnojení. „Řadu let používáme minimum chemických přípravků a umělých hnojiv, začali jsme s jarním regeneračním přihnojením ozimů a v plném proudu je aplikace organických hnojiv na ornou půdu. Tedy rozmetáme hnůj a kejdu,“ popsal Vlastimil Procházka.

OBAVY ZE SUCHA

Zemědělci díky příznivému počasí začali s přípravami na letošní sezónu.

Na povrchu se podle ředitelky Jihočeské agrární komory, Hany Šťastné, nějaká voda drží, meliorační štoly vykazují také lehkou zásobu. „Přes zimu se ale nedoplnily spodní vody a vrchní vrstvy díky teplému a větrnému počasí často a rychle vysychají,“ upozornila.

Zemědělci tak s nadějí vyhlížejí vydatnější deště, které by mohly půdě přinést dostatek vláhy. Pokud by bylo jaro bezsrážkové, hrozí ještě větší sucho než v minulém roce.

„Otázku vody nelze prognózovat dopředu. Mohu popsat stávající situaci, kdy je dostatečná vláha v horní vrstvě půdy. V hlubším profilu je jí méně. Pokud by tedy přišlo teplé a suché jaro, budou rostliny velmi rychle trpět suchem. V opačném případě pokud bude chladněji s pravidelnými srážkami, nedostatek vláhy v hlubším půdním profilu se na stavu rostlin neprojeví,“ rozebral opařanský předseda.

Otázku vody zhodnotil i Jan Pokorný. „Máme pozemky od Klenovic až po Vlčeves, ve vyšších polohách se mi zdá vody až dost. Na druhou stranu kolem Soběslavi, kde bylo málo sněhu, je jí nedostatek, navíc jsou zde půdy lehké a písčité, takže voda po nich rychle steče. Rozhodně je ale situace lepší než v loňském roce,“ uzavřel.

Autor: Lenka Pospíšilová

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info