Souhrn událostí uplynulého dne 20. 5. 2019

Češi při potravinové sbírce darovali 235 tun zboží. Nejčastěji těstoviny, rýži nebo mléko

Během sobotní Sbírky potravin Češi darovali 235 tun zboží, z toho 23 tun drogerie. Je to zhruba o čtvrtinu méně, než se vybralo loni na podzim při Národní potravinové sbírce. Množství věnovaného zboží se ještě rozroste o dary ze sbírek některých firem a internetových prodejců. V neděli to oznámili organizátoři sobotní sbírky.

Vědci: Nárůstem CO2 by mohla do 2070 ubýt desetina hmoty dřevin

Do roku 2070 by mohlo zmizet deset procent hmoty dřevin, které jsou vázané na půdní houby především v chladném prostředí, pokud se budou zvyšovat emise oxidu uhličitého (CO2). Uvedli to vědci, kteří zmapovali vzájemně prospěšné vztahy mezi stromy, houbami a bakteriemi.

Silný vítr ničí hnízda s mláďaty ptáků, ale i veverek a lišek

Ochránci zvířat mají letos kvůli větrnému počasí víc práce než obvykle. Hlavně teď na jaře pomáhají ztraceným mláďatům ptáků, veverek i lišek. Laiky varují, aby zvířatům přes dobrý úmysl spíš neuškodili a nechali pomoc na odbornících.

Cibule z konce světa. České řetězce ji vozí 18 000 km z Nového Zélandu

Cibule z Řecka, Egypta, ale i z Nového Zélandu, nejvzdálenější země na planetě od České republiky. Tuzemské řetězce shánějí cibuli, kde se jen dá a její regálová cena se šplhá až ke 45 korunám za kilogram. Je dražší než banány, pomeranče a další exotické ovoce.

 

 

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info