Senátoři doporučují vládě: Konejte nebo přijdeme o lesy

Petice „Zdravé a prosperující lesy pro příští generace“ se v Senátu setkala s podporou. Výbor pro hospodářství, zemědělství a dopravu konstatoval, že petice je důvodná a doporučil ji k projednání na nejbližší schůzi Senátu PČR. Vlastníci lesů mezitím bojují s kalamitou historických rozměrů, aby zachránili lesy (a tím i vodu) pro současné i příští generace.

Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů iniciovalo vznik petice loni na podzim jako reakci na fakt, že jednání vlády o pomoci vlastníkům lesů jsou pomalá a neefektivní. Vlastníci lesů potřebují pomoc státu naléhavě. Kromě snahy zpomalit a zastavit kůrovcovou kalamitu čelí také nutnosti zalesnit obrovské množství vzniklých holin. Klíčový zdroj jejich příjmů - trh se dřevem – je však zahlcen.

Vlastníci lesů už během veřejného slyšení k petici v Senátu získali prakticky bezvýhradnou podporu. Přítomní politici, odborníci i zástupci veřejnosti vyhodnotili jejich požadavky jako oprávněné.

Nyní také Výbor pro hospodářství, zemědělství a dopravu Senátu PČR doporučuje, aby vláda uvolnila minimální částku 3 mld. Kč na pomoc vlastníkům lesů při zpracování kalamity a opětovné zalesnění pro rok 2019. Poukazuje rovněž na to, že v příštích letech bude potřeba na likvidaci následků současné kalamity vyčlenit ve státním rozpočtu adekvátní částky a doporučuje na rok 2020 vyčlenit na obnovu 5 - 7 mld. Kč.

Zároveň žádá o součinnost vládu a pomoc všech resortů, podporuje přijetí novely zákona o lesích, kde je zapotřebí eliminovat odpovědnost vlastníků lesů za škody návštěvníkům. Žádá o vydání mimořádného opatření k sadebnímu materiálu, aby kalamitní plochy mohly být co nejrychleji zalesněny a minimalizoval se tak negativní vliv na vodní režim. Výbor podpořil změnu dosavadního mysliveckého plánování a stanovení stavů zvěře podle hodnocení vlivu zvěře na les, aby škody zvěří nebyly zásadním limitem pro úspěšnou obnovu. V současné kalamitní situaci také doporučil zrušit výběrová řízení na provádění těžby, asanace a přepravy kůrovcového dříví a zrychlit tak účinné zasahování v napadených oblastech.

 „Chceme věřit, že tlak ze strany senátorů, přiměje vládu k razantnějšímu postupu a odpovídající finanční pomoci lesům. V současné době se rozhoduje o podobě státního rozpočtu na příští rok. Ekonomika roste, vláda očekává zvýšení příjmů o 63 miliard, ale tolik potřebné investice do obnovy lesů, do budoucnosti, zatím nezveřejnila. Proč? Přitom včera bylo pozdě, lesníci potřebují bojovat s kůrovcem a suchem teď. V sázce jsou společně s lesy i zdroje pitné vody pro obyvatele ČR, protože les má zásadní vliv na vodní režim v krajině,“ zdůraznil předseda SVOL František Kučera.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info