Opravený rybník v Černíči láká desítky ptačích druhů

Opravený a napuštěný rybník v Černíči poblíž Telče přilákal desítky ptačích druhů. Vhodné terénní úpravy zazemněných okrajů nádrže a jednoho z ostrovů pro ně spolu zaplavením dna vytvořily optimální podmínky s dostatkem úkrytů i potravy. Rybník, který je zároveň i přírodní památkou [1], spravuje Agentura ochrany přírody a krajiny ČR. Ta byla také investorem jeho opravy.

„Okolí rybníka letos obhlížel pár jeřábů popelavých. Pokud by tu zahnízdili, bylo by to v Kraji Vysočina vůbec poprvé.  Během jarního tahu do hnízdišť na severu se tu letos poprvé zastavil jespák bojovný. V polovině května tu lovilo minimálně 400 vlaštovek a 50 jiřiček. Takové množství není letos známo z žádného jiného místa na Vysočině [2],“ vypočítává Václav Hlaváč z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, Správy CHKO Žďárské vrchy. 

Od konce roku 2017 se na rybníce Černíč pracovalo na opravě technických zařízení. Na hrázi se opravily opěrné zdi a vybudovala se nová spodní výpusť. V zadní části rybníka vznikly nové tůně a úpravou prošel i ostrov pro hnízdění ptáků. „Opěrné zdi přelivných objektů zejména ve spárách silně prosakovaly a navíc rybník nešlo běžným způsobem vypustit a slovit. Kvůli tomu se tu šířily nepůvodní invazní druhy ryb jako sumeček americký a cejn velký. Zhoršovala se kvalita vody a měnilo se složení rostlin. Oprava hráze a výpusti, kdy bude rybník možné vypouštět, přispěje k regeneraci zdejší přírody. Jsem rád, že se akci podařilo zdárně dokončit,“ vysvětlil Václav Hlaváč.

Poznámky:

[1] Jako chráněné území byl rybník Černíč vyhlášen už v 50. letech minulého století díky výskytu vzácných druhů rostlin - stulíku malého, plavínu štítnatého nebo leknínu bělostného, které však vlivem dlouhodobé změny poměrů v krajině postupně vymizely. Od 90. let je rybník vyhlášen zvláště chráněným územím v kategorii přírodní památka.  Nyní zde roste poměrně bohatá populace rozpuku jízlivého, ďáblík bahenní, méně častá ostřice nedošáchor a vachta trojlistá. Mokřady na březích rybníka vyhledávají kromě zmíněných ptáků i některé druhy obojživelníků a plazů, například v posledních letech stále  vzácnější kuňka ohnivá, skokan zelený či skokan ostronosý, ropucha obecná a užovka obojková.

[2] Z mokřadních druhů tu ornitologové zaznamenali potápku malou, čápa černého, volavku popelavou, husu velkou, labuť velkou, kopřivku obecnou, poláka chocholačku, lysku černou, slípku zelenonohou, chřástala vodního, čejku chocholatou, kulíka říčního, pisíka obecného, vodouše bahenního. Z atraktivních pěvců tu hnízdí každoročně několik párů slavíků modráčků.

 

Kontakt:

Václav Hlaváč, Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, ředitel Správy CHKO Žďárské vrchy, e-mail: vaclav.hlavac@nature.cz, tel: 602205590

Karolína Šůlová, Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, e-mail: karolina.sulova@nature.cz, tel: 724102406

 

Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky – www.nature.cz

Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky je státní instituce, která zajišťuje odbornou i praktickou péči o naši přírodu, zejména o chráněné krajinné oblasti, národní přírodní rezervace a národní přírodní památky. Více na www.nature.cz.

 

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info