Souhrn událostí uplynulého dne – 6.6. 2019

Dělat to pro dotace? Nesmysl, sílu nám dodávají spokojení lidé, říká ekofarmářka roku

Bezděkovský mlýn rodiny Řezníčkovy v Rohozné na Jihlavsku se věnuje chovu masného skotu a letos získal dvě ocenění. Cenu Svazu ekologických zemědělců (PRO-BIO) za Nejlepšího sedláka roku a Bartákův hrnec pro nejlepší ekofarmu si manželé Řezníčkovi převzali v sobotu, kdy statek zároveň otevřeli veřejnosti.

Minipivovarů je v Česku téměř 450. Majitelé řeší, komu je předat

Nechutná vám pivo v běžné hospodě? Zkuste speciály z minipivovarů. V Česku jich je kolem 450. Počet se mění tak rychle, že se na něm neshodnou ani „fajnšmekrovské“ servery. Ročně vzniká kolem 35 nových minipivovarů, jejich počet zřejmě do pár měsíců překoná hranici pěti stovek.

Právě vrcholí první rojení kůrovce, napadené stromy se musí vyhledávat a asanovat

Podle odchytů v projektu KŮROVCOVÉ INFO je patrné, že květnové ochlazení a déšť zpomalily rojení lýkožrouta smrkového. V nejnižších polohách sice započalo již počátkem dubna, ale chladné počasí jej téměř zastavilo. Vrchol kůrovcového rojení tak přišel v dnešních dnech, tedy zhruba o měsíc později než v roce 2018.

Daň za remízky má spadnout na nulu. Pomohou zadržet vodu v krajině

Ministerstvo financí ustoupilo. Remízky, větrolamy a jiné krajinné prvky přispívající k větší biodiverzitě a lepšímu zadržování vody mají být osvobozeny od daně. Dosud z nich zemědělci platili zhruba pětinásobně vyšší daň z nemovitosti než u orné půdy.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

 

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info