Slibné vyhlídky. Začala sklizeň raných brambor a ceny pomalu klesají

Brambory, jídlo chudých. Známé rčení naskočilo v posledních měsících mezi regály málokomu. Cena za kilogram vystřelila ke třiceti korunám. Oproti loňsku podražily na dvojnásobek. Na zdražení se podepsalo sucho a slabší úroda. Asi o patnáct procent. „Zásoby českých brambor došly a v posledních měsících jsme byli zcela závislí na dovozu ze zahraničí,“ uvedl místopředseda Českého bramborářského svazu Vlastimil Rasocha.

Dodal, že letošní sklizeň raných brambor, která nedávno odstartovala, vypadá slibně. „Cenu si netroufám odhadnout, jde dolů. Nyní je to kolem dvaceti až pětadvaceti korun za kilogram. Uvidíme, jak bude sklizeň v pokračovat. Kdybychom museli brambory dovážet ještě teď, zaplatili by za ně lidé dvojnásobek současné ceny,“ upřesnil.

Podle dat Českého statistického úřadu se loni u nás brambory pěstovaly na zhruba třiadvaceti tisících hektarech a urodilo se na nich přes 583 tisíc tun brambor. Přitom v roce 2007 bylo touto plodinou v České republice osázeno téměř dvaatřicet tisíc hektarů polí a sklidilo se z nich přes 820 tisíc tun brambor. Ze statistik vyplývá, že za rok sní člověk u nás v průměru pětašedesát kilogramů brambor.

Drobní zemědělci

Podle odborníků si asi třetinu produkce přitom dokáží vypěstovat drobní zemědělci nebo lidé doma na zahrádkách. Jedním z nich je Pavel Mudra, který koupil dům se zahradou v Bukovině na Blanensku. Tam pěstuje i ovoce a zeleninu. „Pro brambory se má chodit do sklepa a ne do obchodu. Chuť i kvalita jsou úplně někde jinde. Proč bych dával za kilo brambor z Francie třicet korun, když mám vlastní,“ řekl muž.

Vlastimil Rasocha tvrdí, že pěstování brambor je pro zemědělce nákladné a také obtížné. Proto dávají raději přednost jiným plodinám.

Jeho slova potvrdila například jednatelka společnosti Lukop z Tasovic na Znojemsku Dagmar Prekopová. V minulosti měl podnik brambory na sto padesáti hektarech nyní na sedmi. „Pěstování brambor jsme postupně omezili. Je to velmi nákladné a výsledek nejistý. Měli jsme problémy sehnat lidi na práci a výpomoc při sklizni. Na poli nechtějí pracovat už ani cizinci z východu,“ poznamenala Prekopová.

Na hodnocení letošní úrody je podle ní brzy. Dodala, že ve vlastní prodejně mají nyní rané brambory za dvaadvacet korun za kilogram.

Úroda brambor

- Letos vystřelila cena za kilo brambor na dvojnásobek, ke 30 korunám.- Na ceně se podepsala slabá úroda a zvýšený dovoz.- Zemědělci zahájili sklizeň raných brambor. V obchodech se dají sehnat za 20-25 korun.- V roce 2007 se pěstovaly brambory na 32 tisíc hektarech. Sklidilo se přes 820 tisíc tun.- Loni to bylo na 23 tisících hektarech 583 tisíc tun.

Autor: Jan Charvát

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info