Souhrn událostí uplynulých dní – 21. – 23.6. 2019

Návrh rozpočtu: V zemědělství škrty o 1,4 miliardy korun

Výdaje ministerstva zemědělství by měly příští rok proti letošku klesnout o 5,7 procenta, tedy o 1,38 miliardy korun na 23 miliard korun. V následujících dvou letech by měly být ještě o miliardu nižší. Počítá s tím ministerstvo financí v prvním návrhu státního rozpočtu na příští rok, který má ČTK k dispozici.

Odborník: Oteplování výrazně prodlouží vegetační období v ČR

Vegetační období v Česku se kvůli postupnému růstu průměrné roční teploty v příštích 30 letech podle prognóz vědců prodlouží až o měsíc. Dřívější nástup jara ovšem výrazně zvýší riziko letního sucha i poškození úrody zemědělských plodin jarními mrazíky.

V Česku se ročně uvaří 192 litrů piva na hlavu, jsme první před Belgičany

Češi porážejí ostatní Evropany nejen ve spotřebě piva v přepočtu na obyvatele, ale i v jeho produkci. Ročně se u nás na hlavu uvaří 192 litrů, tedy 384 půllitrů. V počtu pivovarů na osobu jsme ale až třetí, vyplývá ze statistik organizace Brewers of Europe zpracované projektem Evropa v datech.

Ovoce bude kvůli mrazům méně, nejvíce utrpěla úroda jablek

Letošní úroda ovoce v sadech bude kvůli jarním mrazům meziročně nižší asi o 21 procent. Ztráta ovocnářů kvůli poklesu produkce a zhoršení kvality ovoce bude přibližně 200 milionů korun. Sklizeň by podle odhadu k polovině června měla klesnout na 140 297 tun z loňských 177 821 tun.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info