Jahodová sezóna je v plném proudu. Češi si oblíbili samosběr

Zatímco ovoce ze stromů podél cest si nikdo neotrhá ani zadarmo, samosběr jahod je mezi lidmi čím dál oblíbenější. Například plantáž nedaleko severočeského Trutnova během víkendu obsypaly zástupy lidí.

Minulá sobota v mých očích definitivně pohřbila mýtus, že Češi jsou líní ohnout se pro jahodu a ovoce si raději kupují v obchodě a z dovozu. A to i přesto, že na rozdíl od jablek a hrušek u cesty musí za vlastnoručně nasbírané jahody zaplatit.

Je krátce před půl sedmou ráno a přestože samosběr začíná až v sedm, úzkou cestičkou od Turnova už míří k jahodové plantáži kolona aut. Chvíli si namlouvám, že jedou na svatbu, ale když vidím blinkry vyhozené k ceduli SAMOSBĚR, je mi jasné, že se na poli nebudu cítit osaměle. A už jsme v části zvané Vrchhůra, kde sídlí jeden z největších pěstitelů jahod u nás – Sempra Turnov.

Jako na technopartyMuž ve žluté vestě nás naviguje po prašné cestě. Jsme u cíle. Kolem polí to vypadá jako na zakázané technoparty. Auta kam se podíváš a přijíždějí další a další. Obsazeno je každé místečko, mezi nimi se proplétá zástup pěšáků s košíky a špánky. Jahody se totiž sbírají do vlastních nádob. Paní pod slunečníkem je prázdné váží a přiděluje mi řádek.

Po sedmé hodině už to na poli vypadá jako na bavlníkové plantáži. Ohnutá záda a pot, který se lije z čela. Řídím se pokyny ze stránek a trhám poctivě všechny zralé jahody, obry i ty drobnější. Pár zkušených vykuků ale jede systémem proběhni pole a otrhej ty největší. Taky přístup. „Není to fér,“ vydechne paní vedle mě. Svorně nad tím „čecháčstvím“ zakroutíme hlavou a sbíráme dál.

„První soboty jsou vždycky nejsilnější, ale takový nápor, jaký tu byl dneska, jsme tu snad ještě nezažili,“ konstatuje později jednatel a majitel firmy Dušan Louda. Ze tří hektarů se během minulého víkendu sklidily formou samosběru téměř tři tuny jahod. Zhruba polovina celkového výnosu. Tu druhou sklidí brigádníci. A to přitom podle Dušana Loudy polovina letošní úrody pomrzla. Loni je zase potrápila sucha.

Za necelou hodinku mám nádobu plnou. Jde se vážit a platit. Cestou se znovu a znovu shýbám. Je to návykové. Naštěstí slunce začíná pálit a fotografa už to nebaví. Když na mě u váhy přijde řada, s překvapením zjišťuji, že ačkoli jsem měla v plánu maximálně tak tři kila, váha ukazuje 10! A to nepatřím k největším sběračům.

K poli se mezitím blíží další a další auta, dobrovolní sběrači se vrhají mezi jahodníky. Lidé z jahodárny rozdávají instrukce a dbají na to, aby vše klapalo. Přesto se najdou ti, kteří nepochopí, že se z úzké polní cesty stala jednosměrka.

Starší řidič se snaží otočit a zapadne do rigolu. Ostatní mu radí. Muž za volantem hlasitě komentuje, co si myslí o jahodách i o manželce. Ostatní pánové mají zjevně na jahody a manželky stejný názor, ale moudře si ho nechávají pro sebe.

Omamná vůně

K polednímu se pole začíná vyprazdňovat. Nemilosrdné slunce, všudypřítomný prach a hlavně keříky obrané navzdory instrukcím jen shora přestávají lákat. Lidé ale odcházejí spokojeni.

„Měli jsme přijet dřív, ale i tak jsem ráda. Jahody z obchodu takhle krásně nevoní,“ říká mladá žena, která sem dorazila až z Frýdlantu. Do Turnova jezdí pravidelně. „Ušetřím a hlavně vím, že děti nejedí ovoce postříkané všelijakými chemikáliemi, aby při skladování neshnilo,“ svěřuje se.

Pán z rigolu mezitím odjel, odjíždíme i my ostatní. Jen traktor sbírá po poli plné špánky od brigádníků. Přijíždějí si pro ně ti, kteří sami trhat nechtějí nebo nemohou. Za kilo si připlatí téměř polovinu. I tak ale vyjdou zdejší čerstvé jahody levněji než v mnohých obchodech. Místní jahodárna prodává česané za 70, samosběr za 40 korun za kilo.

Pyšnit se může i šesti vlastními vyšlechtěnými odrůdami. „Kromě jahod samotných prodáváme i odnože, i o ně je mezi lidmi velký zájem,“ dodává Dušan Louda.

Jak samosběr probíhá: Jahodárny stanoví konkrétní den, kdy se zájemci mohou dostavit. Trhá se většinou do vlastních nádoby, jahody jsou pak zváženy a zákazník zaplatí za množství ovoce, které si sám natrhal.Cena: V průměru se pohybuje mezi 40 a 50 korunami za kilogram, což znamená zhruba polovinu ceny oproti nákupu jahod v obchodech. Trocha práce na poli se tak rozhodně vyplatí.

Autor: Jana Švecová

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info