Africký mor prasat: svět se sklání před Čechy a učí se od nich

Chovatelé prasat před dvěma lety zažili šok. Veterináři tehdy na konci června oznámili, že u divokého prasete uhynulého poblíž Zlína prokázali nákazu africkým morem prasat.

Není sice přenosný na člověka, neexistuje však proti němu léčba ani preventivní vakcína. Pokud by se nakazilo jediné prase domácí, musel by se zlikvidovat celý chov. 

To se naštěstí v Česku nestalo. Veterináři okamžitě zavedli celou řadu opatření zabraňujících rozšíření nákazy. V roce 2017 testy prokázaly africký mor prasat u 205 ulovených či uhynulých divočáků, loni jejich počet klesl na pětadvacet. A letos v březnu Evropská komise potvrdila, že je Česko opět oficiálně bez moru prasat.

Velmi krátká doba

„Jsme první na světě, komu se podařilo v tak krátké době africký mor prasat zlikvidovat. Jinde jim to trvalo dvacet třicet let,“ řekl Deníku ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád. 

Veterinářům pomohli zemědělci a myslivci, ale také obecní i krajské úřady stejně jako policisté. Vzhledem k úspěchu tažení mají o české know-how zájem v zahraničí – třeba v Kanadě, Číně nebo Jižní Koreji.

„Dneska máme pár specialistů, kteří by nemuseli dělat nic jiného než objíždět celý svět a vyprávět o svých zkušenostech,“ dodal Semerád.

Autor: Jiří Janda

 

 

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info