Otevřený dopis Asociace nevládním organizacím

Asociace soukromého zemědělství ČR dnes vyzvala otevřeným dopisem zástupce nevládních zemědělských organizací ke společnému řešení situace týkající se závažných zjištění aktuálních auditních misí Evropské komise v ČR, která se dotýká všech skupin zemědělců, neboť poškozuje jejich důvěryhodnost. Osloveni byli prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek, předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha, předseda Českomoravského svazu zemědělských podnikatelů František Winter, předseda Svazu marginálních oblastí Milan Boleslav a prezident Společnosti mladých agrárníků České republiky David Brož.

Vážený pane prezidente, vážený pane předsedo, 

obracím se na Vás jménem Předsednictva Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ ČR) ve věci závažných zjištění aktuálních auditních misí Evropské komise v ČR. Přestože jde o závěry předběžné, lze očekávat, že celkové pojetí nálezu se nezmění, což znamená velmi negativní signál nejen vůči předsedovi vlády této země, ale především vůči celému našemu sektoru. Máme za to, že je nejvyšší čas tento problém, o kterém se ve společnosti dlouhodobě tušilo, vzít společně jako prioritu a snažit se jej odpovědně vyřešit. Jsme přesvědčeni, že je to v zájmu všech skupin zemědělců, proto se obracím také na vás se žádostí, abyste v rámci svých možností přijali konkrétní kroky, které přispějí k prosazení takových nástrojů v rámci přípravy aplikace návrhů nové Společné zemědělské politiky EU, které omezí generování příčin současného stavu a zabrání riziku zhoršení pozice českých příjemců (nejen) zemědělských dotací.

Naše organizace se jasně zasazuje o to, aby kvůli velmi malé skupině největších zemědělských podnikům v zemi, které jsou předmětem šetření o střetu zájmů a zneužití evropských prostředků, nebylo ohroženo zbylých 99 % zemědělských subjektů v ČR. Domnívám se, že situace se dotýká také většiny vašich členů, ať už jsou soukromými zemědělci či akciovými společnostmi nebo zemědělskými družstvy o průměrných výměrách zhruba kolem dvou tisíc hektarů, což v celkovém součtu tvoří absolutní většinu zemědělců. Fakt, že MZe, resp. platební agentura SZIF již zastavily auditovaným firmám vyplácení dotací, je jasným potvrzením, že problém zde existuje.

Vážený pane prezidente, vážený pane předsedo, mám za to, že společný tlak nevládních zemědělských organizací na změnu stávající pozice Ministerstva zemědělství, potažmo vlády ČR je z hlediska obhajoby zájmů většiny zemědělců naprosto nevyhnutelný. V rámci tohoto dopisu zatím neuvádím žádné konkrétní kroky, protože mám za to, že tyto by měly být obsahem případných společných jednání.  

Vážený pane prezidente, vážený pane předsedo, děkuji vám předem za stanoviska z vašich organizací.

S pozdravem

Mgr. Ing. Jaroslav Šebek, předseda ASZ ČR

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info