Unikátní krajina hřebčína v Kladrubech nad Labem je na Seznamu památek světového dědictví UNESCO

Tisková zpráva – Krajina pro chov a výcvik ceremoniálních kočárových koní v Kladrubech nad Labem byla dnes zapsána na Seznam památek světového dědictví UNESCO. Rozhodl o tom Výbor pro světové dědictví UNESCO na svém zasedání v Baku v Ázerbájdžánu. Krajina hřebčína v Kladrubech nad Labem je tak 14 památkou České republiky na tomto prestižním seznamu.

„Jsem velmi rád, že díky velkému úsilí všech mých kolegů se dnes kulturní krajina hřebčína v Kladrubech nad Labem stala součástí světového dědictví UNESCO. Chov kladrubských koní a utváření zdejší krajiny jsou dokladem pečlivé a vysoce odborné práce, kterou zde lidé vykonávají už po staletí. Takových tradic si musíme vážit a pokračovat v nich. Právě proto se Ministerstvo zemědělství, které je zřizovatelem Národního hřebčína a celý projekt financuje, od počátku zasazovalo o zápis hřebčína na seznam UNESCO,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Krajina kladrubského hřebčína má ve světě svou neoddiskutovatelnou výjimečnost. K uchování starokladrubského koně nestačí chránit pouze plemeno samotné, ale i specifické podmínky hřebčína v Kladrubech nad Labem, tradiční chovatelské postupy, a krajinu jako celek, tedy podmínky, které vtiskly tomuto plemeni jeho podobu. O zápis Krajiny pro chov a výcvik ceremoniálních kočárových koní v Kladrubech nad Labem na seznam UNESCO usilovala ČR více než deset let. Na indikativní seznam kandidátů na zápis byla krajina zařazena v roce 2007. Oficiální nominační dokumentaci předložila Česká republika Centru světového dědictví UNESCO v lednu 2018. 

Dnešní rozhodnutí je pro nás pocta a další z velkých milníků v historii hřebčína, ale je i obrovským úspěchem celé České republiky. Doufáme, že je to jedna ze záruk toho, že hřebčín zůstane zachován i pro další generace. To, že výbor dnes rozhodl o přijetí, je důkazem dobře odváděné práce zaměstnanců hřebčína, oceněním dlouholetého úsilí mnoha lidí, kteří se na nominaci podíleli a výsledek podpory našeho zřizovatele, kterým je Ministerstvo zemědělství. Všem za to patří velký dík," uvedl Jiří Machek, ředitel Národního hřebčína Kladruby nad Labem.

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info