Žádný les nepoložil svůj život. Praha nabízí dřevo na zimu i grilování

Díky chladnějšímu a deštivému počasí byl zrušen zákaz rozdělávání ohňů v Praze. Předpověď slibuje, že se vrátí slunce i vysoké letní teploty. Takže už brzy nastane čas na venkovní grilování. Lesy hlavního města Prahy zveřejnily seznam míst piknikových míst, která umožňují bezpečné rozdělávání ohňů a opékání. Magistrátní příspěvková organizace nabízí rovněž dřevo na grilování i jako zásoby na nadcházející topnou sezonu.

„I když to tak venku zatím nevypadá, léto rychle uteče, a než se nadějete, bude se vás zima ptát, co jste v létě vlastně dělali,“ píše Petra Fišerová, mluvčí pražských Lesů. Podle ní je totiž právě teď nejvhodnější doba připravit se a udělat si zásobu dřeva na zimu. „Zakoupit ho můžete v hájovně lesního úseku Šárka a ve štípárně ve Kbelích, kterou najdete v ekocentru Prales. Pokud nemáte vhodný dopravní prostředek, přivezeme vám dřevo až domů.“

Lesy hlavního města Prahy nabízejí dřeviny různých tvrdostí, jehličnaté i listnaté. „K dostání je palivové dřevo dubu, habru, jasanu, lípy, topolu, vrby, smrku, borovice a modřínu,“ upřesnila mluvčí Fišerová s tím, že dřevo je možné zakoupit ve standardní délce 33 centimetrů.

Pracovníci městské organizace zájemců po objednání připraví i palivové dřevo v délkách 25 a 50 centimetrů. Za poplatek si lze štípané dřevo nechat dovézt až domů, „kurýři“ Lesů Prahu pomohou i s jeho složením. Kontakty najdete na webu.

Seznam piknikových míst

Fišerová upozornila, že prodávaná dřevní hmota pochází z občasných výchovných probírek a lokálně omezených těžeb, které jsou nezbytné pro zdravý růst a obnovu lesních porostů. „A za každý pokácený dospělý strom v průměru vysadíme minimálně dest nových sazenic. S naším dřevem máte jistotu, že za vaše teplo v bytě žádný les tam venku nepoložil svůj život,“ dodává mluvčí Lesů hl. m. Prahy.

Pražské lesy jsou totiž podle magistrátních odborníků na životní prostředí nenahraditelnými zelenými plícemi hlavního města. Pražanům i návštěvníkům metropole mají sloužit k odpočinku a rekreaci. Při té příležitosti magistrát už na začátku července upozornil na seznam speciálně vybavených míst, kde se dá grilovat či uspořádat táborák.

Ve správě Lesů Praha je celkem devět takových míst (například v Prokopském údolí, Divoké Šárce, v Ďáblickém háji či u přehrady v Hostivaři). Pokud ovšem dáváte přednost soukromí a máte rádi víkendové grilování na zahradě či domácí uzení masa, můžete využít nabídky Lesů hl. m. Prahy a koupit si polínka v aktuální nabídce dřeva na zimu.

Autor: Michael Bereň

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info