Zlaté časy pro prodej půdy jsou pryč. Cena už neroste

Doba, kdy ceny půdy rok od roku rostly o desítky procent, je dávno pryč. Od roku 2004 byl meziroční růst jejich cen alespoň pár procent, mezi roky 2015 a 2016 šla cena nahoru dokonce o čtvrtinu.  

Poté ovšem jakoby se vývoj zastavil. Na prodej je totiž dost volné půdy, o kterou mají investoři menší zájem, než měli dosud.

Nabídka vyrovnala poptávku

„V roce 2018 došlo na trhu s půdou k vyrovnání nabídky s poptávkou a tento rovnovážný stav pokračuje i v roce 2019,“ uvedl web farmy.cz, který ceny zemědělské půdy dlouhodobě sleduje. Vychází přitom z čísel o již uskutečněných obchodech. Se změnami přitom nepočítá ani v následujících měsících.

„Již šesté čtvrtletí od počátku roku 2018 setrvává průměrná tržní cena zemědělské půdy na obdobné úrovni,“ stojí na webu farmy.cz. V období od letošního dubna do června tak hektar půdy stál kolem 240 tisíc korun.

Při nákupech půdy je to ovšem obdobné jako na trhu s byty, výrazně záleží na lokalitě, kde se kupuje. „Někde jde cena nahoru, jinde dolů. Ceny se obvykle pohybují mezi 20 a 25 korunami za metr,“ řekl Deníku Jiří Jaklín ze společnosti Agro 21, jež s půdou obchoduje.

Lidé mají šanci získat víc peněz za pozemky poblíž velkých měst, zejména pokud jsou využitelné k jiným než zemědělským účelům – například jako stavební pozemky.

Na velikosti záleží

Cena půdy naopak klesá například tehdy, když je plocha zarostlá trvalými travními porosty. Podle webu farmy.cz v tomto případě může cena spadnout až téměř o třetinu. Malý zájem mají kupující také o příliš malé nebo špatně přístupné pozemky, stejně jako o ty, které nejsou zemědělsky využívané, nebo jsou dokonce znehodnocené erozí či znečištěním.

Nevýhodou v očích kupujících je i případné spoluvlastnictví pozemku. Orientovat se v cenách lidem pomůže například web cenova-mapa-pudy.cz. Stačí jen zadat název katastrálního území, na němž se konkrétní pozemek nachází.

Autor: Jiří Janda

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info