Česká pekárna v americkém městě Cedar Rapids přežila těžké časy, nyní je vystavena další zkoušce

V české čtvrti stojí také pekárna Sykora Bakery, jejíž historie sahá až do roku 1903. Pekárna je vyhlášena svými koláči, bábovkami, rohlíky, houskami a dalším pečivem. Mezi místními se těší velké oblibě. Pekárnu dokonce v minulosti navštívil americký prezident Bill ClintoČeská pekárna ve městě Cedar Rapids v Iowě čelí těžké zkoušce. Její existenci ohrožuje rapidně se zvyšující pojištění nemovitosti. Pekárna totiž stojí v záplavové zóně. Desítky Američanů s českými kořeny nyní v crowfundingové sbírce přispívají na vybudování ubytování pro turisty, z jehož pronájmu by se pojistka splácela.

V americkém městě Cedar Rapids ve státě Iowa se nachází česká čtvrť, ve kterém se k českým a slovenským kořenům hlásí tisíce obyvatel. Přestože mnoho z nich česky již nemluví, neboť se jedná o potomky českých přistěhovalců, na svůj český původ jsou hrdí. Ve čtvrti mají dokonce České a Slovenské národní muzeum a v místní škole učí žáky mimo jiné o české historii a tradicích.

V české čtvrti stojí také pekárna Sykora Bakery, jejíž historie sahá až do roku 1903. Pekárna je vyhlášena svými koláči, bábovkami, rohlíky, houskami a dalším pečivem. Mezi místními se těší velké oblibě. Pekárnu dokonce v minulosti navštívil americký prezident Bill Clinton.

Pekárnu Sykora Bakery ohrožuje vysoké pojistné

Během své existence pekárna několikrát změnila majitele. Pekárna přežila hospodářskou krizi, pětisetletou povodeň v roce 2008 a nyní čelí další tvrdé zkoušce. Současný majitel John Rocarek se obává, že pekárnu položí vysoké pojistné, kterou bude muset za nemovitost platit. Budova se totiž nachází v záplavové oblasti a pojišťovna majiteli oznámila zvyšování pojistky o 25 % každý rok. Nyní John Rocarek platí roční pojištění ve výši 4 732 dolarů. V roce 2022 by částka již měla dosahovat 9 400 dolarů, přibližně 213 tisíc korun.

Majitel pekárny společně s místním učitelem Jonathanem Mitchellem přišli s nápadem na vybudování obytného patra nad pekárnou, které by mohlo sloužit k ubytování turistů. Za tímto účelem založil Mitchell crowfundingovou kampaň pro výběr 20 000 dolarů. Z pronájmu plánuje Krocarek hradit pojištění nemovitosti.

Podobně nelehký osud postihl i tamní České a Slovenské muzeum, který v české čtvrti v Cedar Rapids museli přesunout o 150 metrů, aby stálo mimo záplavovou oblast.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info