Souhrn událostí uplynulého dne – 25.7. 2019

Bulharsko čelí moru prasat, farma musí porazit desetitisíce vepřů

V Bulharsku se rychle šíří africký mor prasat. Likvidace celého chovu čeká druhý velký zemědělský podnik v Rusenské oblasti na severu země. Prasečí farma v obci Brašlen musí porazit na čtyřicet tisíc zvířat. Úřady vyzývají domácí chovy v ohrožených místech k urychleným zabijačkám, aby měly maso, dřív než mor zasáhne i je.

Lov jako byznys. V Česku bylo loni skoleno nejvíce divoké zvěře za poslední dekádu

Střelba z pušek zní českými lesy nejčastěji za poslední léta. Podle propočtů deníku E15 loni skolili lovci v českých lesích a lukách zvířata v hodnotě kolem 2,2 miliardy korun, tedy nejvíce za poslední dekádu. Zhruba třetinu z toho tvořila zvířata odstřelená milovníky trofejí ochotnými za dobrý kus zaplatit tučný poplatek.

Plošná těžba kůrovcových stromů hubí vzácné ptáky. Někde se ale daří nekácet bezhlavě

Kůrovcová kalamita v Kraji Vysočina s sebou přináší velký rozsah těžeb dříví. K masivním těžbám dochází prakticky plošně, bez ohledu na vegetační období a dobu hnízdění ptáků. Hnízdění řady chráněných druhů je tak ohroženo rušením, kácením a pády stromů.

SVS nebude kvůli horku v následující dva dny odbavovat zásilky hospodářských zvířat na větší vzdálenosti

Státní veterinární správa (SVS) v souvislosti s aktuálními teplotami vzduchu přesahujícími 30 °C nebude v následujících dvou dnech (25. a 26. 7. 2019) odbavovat žádné zásilky hospodářských zvířat z České republiky na vzdálenost delší než 600 km. Podobně na extrémní počasí SVS reagovala již koncem června.

 

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info