Souhrn událostí uplynulého dne – 30.7. 2019

Zaniklé cesty se vrací mezi pole. Zadrží vodu, rozdělí lány

Některé jihomoravské obce se snaží vrátit krajinu téměř o sedmdesát let nazpět, velké lány rozdělit cestami, a víc se tak přiblížit podobě, kterou měl venkov před vznikem jednotných zemědělských družstev v 50. letech. Cílem je silněji provázat zemědělské plochy s jejich okolím, tlumit erozi a pomáhat v půdě udržet vodu.

Obrazem: Tuna borůvek od Plzně. Kanadské borůvky z Čech se šíří, ale brzdí je sucho

Pěstování borůvek v sadech nemá v Česku zrovna silné kořeny. Na Moravě působí několik pěstitelů, v Čechách nejsou téměř žádní. Plochy s modrými bobulemi přitom nepřesahují jednotky hektarů. V kontrastu s tím Češi v lesích po houbách nejvíce očesávají právě borůvčí.

Ministerstvo zemědělství pomůže s budováním dalších rybníků, vodovodů a také opatření proti povodním. Získalo na ně půl miliardy korun navíc

Ministerstvo zemědělství (MZe) podpoří ještě letos další výstavbu vodovodů a kanalizací, obecních rybníků a úpravy drobných vodních toků, opatření proti povodním a budování závlah. Žadatelům rozdělí navíc půl miliardy korun. Dnes o tom rozhodla vláda.

Produkce masa ve 2. čtvrtletí vzrostla, vyšší byl i výkup mléka

Produkce masa v Česku se ve 2. čtvrtletí meziročně zvýšila o 2,2 procenta na 114.015 tun. Vzrostla výroba hovězího, vepřového i drůbežího. Nákup mléka od producentů dosáhl téměř 768,4 milionu litrů, což bylo meziročně o 0,2 procenta více. Oznámil to dnes Český statistický úřad (ČSÚ).

 

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info