Pekárny se dočkají nové odrůdy kmínu. Po 13 letech ji vyšlechtili manželé Kameníkovi
31.07.2019 | pekarske-technologie.cz
Manželé Kameníkovi z Vysočiny vyšlechtili novou odrůdu dvouletého kmínu. Odrůda splňuje podmínky chráněného označení původu Český kmín. Zajímavostí je, že šlechtění kmínu se podařilo v domácí minilaboratoři. Pěstitelé, pekaři i producenti koření očekávají od nové odrůdy vyšší výnosy. Nový druh kmínu s názvem Kamín bude uveden na trh nejdříve za dva roky.
Manželé Kameníkovi se před odchodem do penze živili jako profesionální šlechtitelé. Paní Ludmila se zabývala šlechtěním brambor, zatímco její manžel Josef byl vedoucím šlechtitelské stanice. Po odchodu do penze se manželé společně pustili do šlechtění kmínu. Jejich výzkum trval dlouhých třináct let.
Nyní se vynaložené úsilí dočkalo úspěchu. Manželům Kameníkovým se podařilo vyšlechtit novou odrůdu kmínu, kterou pojmenovali Kamín. Jméno nové odrůdy nese stopy šlechtitelů. „Kmín je tam jasný a mezi to je vražené A – po Kameníkových,“ říká Josef Kameník.
Pěstitelé očekávají vyšší výnosnostOd nové odrůdy kmínu očekávají pěstitelé vyšší výnosnost. Zkrátka nepřijdou ani prodejci, zpracovatelé kmínu či pekaři, neboť odrůda Kamín splňuje podmínky chráněného označení původu. Český kmín.
Odrůdy Kamín se pekaři dočkají za dva rokyNa trh bude kmín odrůdy Kamín uveden nejdříve za dva roky. Během příštího roku bude kmín vysazen na poli u obce Maleč na Vysočině. Samotná výnosnost nové odrůdy bude záviset také na počasí, protože výnosnost kmínu, stejně jako u mnoha jiných plodin, snižuje sucho. Podle pěstitelů bude obecně letošní sklizeň kmínu horší. „Po loňském suchu vidíme řidší porosty a i nažky jsou drobnější,“ dodává agronom Josef Linhart ze Zemědělského družstva Maleč.
Kmín je ceněným kořením, jehož pěstování má v české krajině silné kořeny. Koření se používá nejen v gastronomii a pekařství. Kmín se mimo jiné využívá k výrobě olejů, sirupů a tinktur, které napomáhají při nachlazení a dýchacích obtížích.
Další články v kategorii
- Budou jablka za 50 korun? Stromy pomrzly v Česku i v Polsku (26.04.2024)
- Komunitní energetika je o krok blíž. Do druhého kola energetických společenství postupuje 57 komunitních projektů (26.04.2024)
- Greenpeace: Lesy ČR možná pokácejí přes 15.000 starých stromů v Krušných horách (26.04.2024)
- V jarním kole Sbírky potravin se vybralo rekordních 565 tun zboží pro potřebné (26.04.2024)
- Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou (26.04.2024)
- Výzkumný ústav: Oteplení zvýší aktivitu škůdců, očekává se nadměrný výskyt mšic (26.04.2024)
- Evropský parlament odhlasoval zákaz některých plastových obalů (26.04.2024)
- Více dřeva, méně betonu. Surovinová politika pro dřevo podpoří tuzemské zpracování dřeva, více se bude využívat i ve stavebnictví (26.04.2024)
- Prouza: Případné zdražení ovoce a zeleniny závisí také na úrodě jinde v Evropě (26.04.2024)