Med roku 2019: Osvěta veřejnosti i ochutnávky medu
30.09.2019 | ASZ
V pořadí pátý ročník celostátní soutěže včelařů - Med roku 2019, která proběhne o víkendu 12. a 13 října v kulturním domu Rubín, Makovského náměstí 3, Brno - Žabovřesky, poskytne spotřebitelské veřejnosti ojedinělou možnost prohlédnout si, ochutnat i zakoupit některý ze zhruba 150 druhů medů od českých a moravských včelařů. Jinou možnost ochutnat na jednom místě medy z hor, nížin, lesů i luk či medy smíšené i jednodruhové veřejnost prakticky při jiné příležitosti nemá.
Akci organizuje Pracovní společnost nástavkových včelařů CZ (PSNV) a jejím cílem je kromě vlastní soutěže snaha přiblížit obor včelařství laické veřejnosti. V sobotu mohou navíc zájemci navštívit Včelařskou konferenci na téma „Med jako kvalitní potravina“, kromě medu budou mít návštěvníci akce možnost zakoupit si i další produkty z medu včetně medové kosmetiky.
Soutěží se v kategoriích květové medy, medovicové medy, nejlepší design balení medu a hodnocení veřejností. Všechny soutěžní medy jsou během akce k ochutnání. „Naším záměrem je přiblížit kvalitní český med přímo od včelařů široké veřejnosti, proto je vstup i ochutnávky soutěžních medů zcela zdarma, a to včetně řízených degustací,“ říká Radomír Hykl za organizátory celé akce. Kromě přehlídky sladkých chutí je výstavní část také pastvou pro oko. K vidění budou různé barvy medu od světle zelenkavé přes zlatou až po asfaltově černou, tvary sklenic a inspirativní etikety.
Akce se koná za finanční spoluúčasti Ministerstva zemědělství. Rozbory soutěžních vzorků zabezpečuje laboratoř SVÚ Olomouc, což je jedna ze dvou akreditovaných laboratoří v ČR.
Program celé akce je na www.medroku.cz.
Kontaktní osoba:
Radomír Hykl, vedoucí projektu, tel.: 773 899 716, reditel@psnv.cz
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



