Med roku 2019: Osvěta veřejnosti i ochutnávky medu
30.09.2019 | ASZ
V pořadí pátý ročník celostátní soutěže včelařů - Med roku 2019, která proběhne o víkendu 12. a 13 října v kulturním domu Rubín, Makovského náměstí 3, Brno - Žabovřesky, poskytne spotřebitelské veřejnosti ojedinělou možnost prohlédnout si, ochutnat i zakoupit některý ze zhruba 150 druhů medů od českých a moravských včelařů. Jinou možnost ochutnat na jednom místě medy z hor, nížin, lesů i luk či medy smíšené i jednodruhové veřejnost prakticky při jiné příležitosti nemá.
Akci organizuje Pracovní společnost nástavkových včelařů CZ (PSNV) a jejím cílem je kromě vlastní soutěže snaha přiblížit obor včelařství laické veřejnosti. V sobotu mohou navíc zájemci navštívit Včelařskou konferenci na téma „Med jako kvalitní potravina“, kromě medu budou mít návštěvníci akce možnost zakoupit si i další produkty z medu včetně medové kosmetiky.
Soutěží se v kategoriích květové medy, medovicové medy, nejlepší design balení medu a hodnocení veřejností. Všechny soutěžní medy jsou během akce k ochutnání. „Naším záměrem je přiblížit kvalitní český med přímo od včelařů široké veřejnosti, proto je vstup i ochutnávky soutěžních medů zcela zdarma, a to včetně řízených degustací,“ říká Radomír Hykl za organizátory celé akce. Kromě přehlídky sladkých chutí je výstavní část také pastvou pro oko. K vidění budou různé barvy medu od světle zelenkavé přes zlatou až po asfaltově černou, tvary sklenic a inspirativní etikety.
Akce se koná za finanční spoluúčasti Ministerstva zemědělství. Rozbory soutěžních vzorků zabezpečuje laboratoř SVÚ Olomouc, což je jedna ze dvou akreditovaných laboratoří v ČR.
Program celé akce je na www.medroku.cz.
Kontaktní osoba:
Radomír Hykl, vedoucí projektu, tel.: 773 899 716, reditel@psnv.cz
Další články v kategorii
- Letos se objevilo ve velkochovech deset ohnisek ptačí chřipky, stejně jako loni (22.12.2025)
- Ministerstvo životního prostředí vydalo poslední Věstník v roce 2025 (22.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Uhlíkově negativní zemědělství: Jak ho můžeme dosáhnout v českých podmínkách? (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Na Vánoce přijde sníh a mráz (22.12.2025)
- Umělé vánoční stromky zůstaly v menšině. Většina je od soukromých pěstitelů (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)

Tweet



