Souhrn událostí uplynulého dne – 30.10. 2019

Svaz: Hospodaření po omezení plodin na 30 ha bude náročnější

Rozhodnutí ministerstva zemědělství, kterým plánuje od roku 2021 omezit souvislou výměru jedné plodiny maximálně na 30 hektarů na všech půdách, je podle Zemědělského svazu ČR evropsky ojedinělé. Hospodaření bude náročnější, přibude přejezdů po půdě, řekl ČTK mluvčí svazu Vladimír Pícha.

Regulace velikosti lánů může zmírnit i dopady sucha

Regulace velikosti lánů s jedinou plodinou, kterou plánuje ministerstvo zemědělství, může zmírnit i dopady sucha. Podle Josefa Stehlíka z Asociace soukromého zemědělství (ASZ) ale není samospasitelná. Následovat by mělo vydání nové protierozní vyhlášky, která by pomohla řešit situaci v lokalitách, kde už eroze je, řekl Stehlík.

Hospodářská komora vyzvala k přepracování významné tržní síly

Hospodářská komora ČR se přidala ke Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR) s kritikou novely zákona o významné tržní síle. Vyzývá ministerstvo zemědělství k jejímu stažení a přepracování. Dnes to uvedla v tiskové zprávě. Úřad podle ní nevyhodnotil dopady na podnikatele, kteří by museli upravit miliony smluv, což by si vyžádalo náklady v řádu stovek milionů korun.

Kraj chce, aby MŽP pozdrželo schvalování nových zón NP Šumava

Ministersvo životního prostředí (MŽP) nesouhlasí s návrhem Jihočeského kraje, aby zdrželo proces schvalování rozdělení šumavského národního parku do nových zón. Kraj navrhuje, aby MŽP počkalo do rozhodnutí soudu. Podle ministerstva by takový krok byl nezodpovědný vzhledem k očekáváním obcí a zdržení nemá oporu ani v legislativě.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.    

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info