Bude na národní dotace pro rok 2020 dost peněz?

Na národní dotace bude v příštím roce směřovat stejná částka jako letos, tedy 3,8 miliardy korun. Návrh v pondělí schválila vláda. Na první pohled příznivá zpráva však skrývá mnohá ale. Chovateli masného skotu jsou z národních zdrojů vedle dotací na genetiku (program 2.A.) využívány zejména tituly týkající se dobrých životních podmínek (programy 20.D.) a do budoucna pak částečně i připravovaná opatření na welfare výkrmu skotu, u nichž v současné době probíhá notifikace u Evropské komise (psali jsme zde). V případě klasického welfare je však problémem to, že letos byly z celkových šesti podprogramů spuštěny pouze dva (ošetřování paznehtů a eliminace obtížného hmyzu) a objem vyplácených prostředků tudíž bude logicky výrazně nižší, než požadavek, který lze očekávat v příštím roce, kdy naběhnou i ostatní opatření.

Obdobná situace je u analogických opatření u ostatních druhů hospodářských zvířat. Ministerstvo zemědělství sice deklaruje, že podpora živočišné výroby i prostřednictvím dobrých životních podmínek je pro něj jasnou prioritou, je však otázkou, zda bude mít na pokrytí všech opatření v nezkrácené podobě dostatek finančních zdrojů. Zatím to tak bohužel nevypadá.

Ještě více nejasností je v tuto chvíli u připravovaného titulu na welfare skotu ve výkrmu. Jeho notifikace teprve probíhá a nedá se zodpovědně odhadnout výsledek a ani termín schválení, ale v případě, že by vše dopadlo dobře a tato podpora byla Evropskou komisí "posvěcena", hrozí, že na její realizaci nebude dostatek peněz. Tyto obavy mohou být sice v tuto chvíli předčasné, neboť se může ještě leccos změnit, považujeme ale za férové seznámit chovatelskou veřejnost s aktuální situací.

Vládou schválené alokace na jednotlivé dotační programy v rámci národních dotací, jejichž administrace od roku 2020 nově přechází pod Státní zemědělský intervenční fond (SZIF), najdete v této tiskové zprávě Ministerstva zemědělství (pdf soubor).

 

Kamil Malát

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info