Nevyužívaný areál Zetoru ožije pracovním ruchem. Nabídne tisíc pracovních míst

V dosud nevyužívané části bývalého areálu brněnského Zetoru najdou do pěti až šesti let práci stovky lidí. Vznikne tam nový průmyslový park.

Na přípravě stavby pracuje developerská společnost CTP. První budova má stát polovině příštího roku. „Chceme tomuto území znovu vrátit život, původní smysl a účel, kterému odjakživa sloužilo,“ uvedl ředitel firmy David Chládek.

V plánu je také zajištění napojení areálu na tramvajové linky 8 a 10 prostřednictvím chodníků k zastávkám. Developer chce navíc jednat s brněnským dopravním podnikem o zavedení autobusové linky do areálu. „Zatím nás nikdo neoslovil. Je nutné kontaktovat zástupce města a na jejich pokyn můžeme dopravu upravit. V minulosti jsme podobný postup použili při stavbě velkých sídlišť či areálu na Černovických terasách,“ popsala mluvčí dopravce Hana Tomaštíková.

Vznik areálu

- kde: v brněnské Líšni, na místě bývalého areálu Zetoru

- co: areál s výzkumem, lehkou výrobou či logistikou

- kdy: přelom let 2025 a 2026

- za kolik: 1,5 miliardy

V areálu za jednu a půl miliardy korun najde práci v maloobchodě, výzkumu a výrobě tisíc až tisíc pět set lidí. „Na Brněnsku je obecně nízká míra nezaměstnanosti, takže můžou mít firmy spíš problém sehnat vhodnou a kvalifikovanou pracovní sílu, než že by trh práce lačnil po otevření nových závodů. Kdo pracovat chce, tak už pracuje,“ zhodnotil ekonom Lukáš Kovanda.

Využívat k výstavbě průmyslových areálů brownfieldy je podle něj výhodné. „Často se jedná o plochy, kde už předtím nějaké nemovitosti stály, a tím pádem je tam zařízená například kanalizační nebo vodovodní infrastruktura. Jsou proto levnější než stavby na zelené louce,“ dodal.

 

Autor: Pavla Hloušková

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info