Projekt Zemědělství žije! pokračuje

Vzdělávací projekt Zemědělství žije!, jehož zřizovatelem je Zemědělský svaz ČR, funguje v České republice úspěšně již několik let. Jeho cílem je zlepšit obraz a zvýšit povědomí o zemědělství v očích veřejnosti. V podobě naučných aktivit informujeme děti, mladé lidi a laickou veřejnost o důležitosti a nenahraditelnosti tohoto oboru. Jedním z partnerů projektu je i náš svaz. Pro rok 2020 se plánuje pokračovat v úspěšné celorepublikové akci Dny českého zemědělství. Hledáme proto vhodné zemědělské farmy, které by měly zájem aktivně se do této akce zapojit.

Smyslem a cílem této akce je veřejnosti představit zemědělství, práci v něm a fungování zemědělských podniků a tím přispět k pozitivnímu vnímání zemědělství jako zajímavého a moderního oboru. Tyto dny otevřených dveří v zemědělských podnicích, školních statcích a na farmách jsou jedinečnou příležitostí ukázat veřejnosti, že zemědělství je velmi důležitý obor, bez něhož by se ani laická veřejnost neobešla. Pro větší dopad celé akce je třeba, aby se k akci připojilo co nejvíce zemědělců po celé republice. Jednotný celorepublikový termín konání je stanoven na 12. – 20. června 2020, tedy tak, aby všední den mohly být pozvány děti ze škol a vybranou sobotu či neděli laická veřejnost, vlastníci půdy, členové družstev atd.

Kampaně a útoky na zemědělce se neustále stupňují. Mnohdy jsou vedeny bez důkladného prozkoumání problému a řešeny pouze jednostranně bez uvážení všech dalších okolností. Je proto nezbytné informovat veřejnost o těchto okolnostech a vysvětlovat tyto záležitosti na pravou míru a eliminovat tak sílící negativní kampaně. Měnit obraz zemědělství v očích veřejnosti je dlouhodobý proces, ale nikdo jiný to za zemědělce neudělá. Proto jsme se rozhodli podpořit tuto celostátní akci a ukázat, že to, co děláme, neděláme špatně a že našim prvořadým úkolem je starat se o hospodářská zvířata a půdu tak, abychom mohli udržitelně produkovat potraviny a šetrným a udržitelným způsobem se starat o krajinu. Dny otevřených dveří tak přináší jedinečnou možnost, jak pozitivní kontaktní kampaní našich členů změnit vnímání celého zemědělství v očích laické veřejnosti a docílit tím nejen uznání naší práce, ale i získat nové potenciální pracovníky.

Obracíme se tedy na vás s žádostí o podporu a výzvu k zapojení se do této celorepublikové akce. Pro snazší přípravu akce jsme připravili podrobný manuál, který pomůže zapojeným zemědělským podnikům a farmám s organizací, s podrobným popisem přípravy, doporučením k propagaci i návrhem programových aktivit pro veřejnost.

S dotazy ke Dnům českého zemědělství se, prosím, obracejte na koordinátorku projektu Soňu Jelínkovou, tel: 604 818 093, email: jelinkova@zscr.cz.

 

Kamil Malát

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info