Ministr zemědělství po jednání s ruským ministrem zemědělství Patruševem: Export do Ruska roste, zájem je o pivo, mák, ale i osiva a sadbu

Agrární export do Ruska byl v loňském roce nejvyšší v historii, dosáhl hodnoty 122 milionů EUR. Vývoz piva meziročně vzrostl o 55 procent, zájem má ruská strana také o dovoz máku, osiva, sadebního materiálu či technologií a strojů pro precizní zemědělství. Obě země také chtějí, aby pokračovala společná pracovní skupina pro zemědělství, sejít by se měla v první polovině roku 2020 v Praze. Shodl se na tom ministr zemědělství Miroslav Toman při jednání se svým ruským protějškem Dmitrijem Nikolaevičem Patruševem.

„Agrární vývoz do Ruska roste díky aktivitě českých firem, kterou Ministerstvo zemědělství podporuje. Využíváme celou řadu proexportních nástrojů. Ve vybraných zemích fungují zemědělští diplomaté, míváme národní expozici na některých veletrzích nebo organizujeme incomingové mise. Ruská strana má zájem zejména o moderní zemědělské technologie, osivo pro zeleninu či květiny, sadbu brambor, ale také o spolupráci mezi výzkumnými institucemi a univerzitami. Nabízí také zvýhodněné podmínky při investicích do společných podniků,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman. Ruského ministra také pozval na návštěvu České republiky.

O možnostech vzájemné spolupráce jednal ministr Toman také s gubernátorem Orlovské oblasti Andrejem Evgenijevičem Klyčkovem. Pro rozvoj zemědělského obchodu je jednání přímo s ruskými regiony klíčové.

„Za perspektivní považuji spolupráci v oblasti chovu mléčného skotu. Jde nejen o export jalovic a genetického materiálu, ale také o zajištění inseminace a komplexních služeb souvisejících s prováděním kontroly užitkovosti a dědičnosti skotu. Orlovská oblast by také ráda navázala spolupráci s českými firmami v technologiích na čištění odpadních vod a řešení emisí znečišťujících látek ze zemědělství,“ uvedl ministr Toman.

Největšími položkami agrárního exportu z ČR do Ruska jsou krmiva pro zvířata a pivo. Velmi dobré jméno má v Rusku také český chmel a slad, sadba brambor a zejména český modrý mák. Podle informací ruského Svazu pekařů a cukrářů pochází zhruba 80 % na ruském trhu z ČR.

Rusko je pro ČR nejdůležitějším obchodním partnerem v agrární oblasti mimo země EU. I proto bude mít MZe v roce 2020dvě národní expozice v Rusku – na veletrzích Agrokomplex Ufa v Baškortostánu a na veletrhu WorldFood v Moskvě. MZe také dlouhodobě spolupracuje se Samarskou oblastí, kde funguje česko-ruský projekt “Centrum chovu mléčného skotu”, které se věnuje praktickému školení specialistů a výměně zkušeností v oblasti kontroly užitkovosti, genetiky, vedení plemenné knihy apod.

Na pracovní cestě do Ruské federace ministra doprovází také představitelé 20 významných českých zemědělských a potravinářských firem, kteří zde jednají s ruskými partnery. Mimo Moskvy budou o možnostech spolupráce jednat také v Kazani, kde se ministr sejde s prezidentem Republiky Tatarstán Maratem Azatovičem Zjabbarovem.

 

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info