O Vánocích bude opět dominovat kapr, říká zkušený rybář

Pro někoho je štědrovečerní tabule bez kapra takřka nepředstavitelná, druzí však raději sáhnou po nějaké další rybě, případně zvolí úplně jiné maso. Není však žádným překvapením, že zástupci první skupiny nad těmi ostatními co do počtu strávníků vedou. A podle opavského rybáře Pavla Válka bude kapr o Vánocích na stole kralovat i letos. 

„Na druhém místě bude amur. Kdo nejí kaprovité ryby, zvolí například pstruha. Jako doplňkové ryby jídelníček určitě zpestří také dravci jako štika, sumec nebo candát. A to nejen o Vánocích, ale i na podzim v době výlovů. Takovou doplňkovou rybou je třeba i lín,“ říká Pavel Válek.

On sám je velkým rybářským odborníkem, a to právě mimo jiné i v kuchyni. Vyzkoušel už celou řadu receptů a při svých cestách po světě sbírá také koření. „Při přípravě rybích receptů se mi osvědčilo, že v jednoduchosti je krása. Stačí sůl, pepř, kari koření a bylinky. Čím jednodušší jídlo, v němž ryba figuruje, tím je lepší,“ míní.

Maso kapra je dle jeho slov ovlivněno výživou a podmínkami chovu. „Co se týká masa dravých ryb, někdo tvrdí, že štika má sušší svalovinu. Já osobně preferuji sumce, vždy ale záleží na způsobu úpravy,“ pokračuje.

V prosinci, konkrétně v pátek 13. bude Pavel Válek společně se svou manželkou otevírat obchod v Hradci nad Moravicí a odhadujete správně, že zde půjde o ryby. Prodejna se bude nacházet v Opavské ulici v místě bývalého řeznictví.

„Zatím budeme mít otevřeno vždy v pátek, avšak v době od 20. do 23. prosince to bude denně. Kromě kapra u nás bude k dostání amur, štika a pstruh. Nejedná se ještě o naše ryby, ty teprve dorůstají, budeme je odkupovat od chovatelů. Cena za kilogram kapra je 90 korun. Zákazníci si u nás ale mohou zakoupit i ryby uzené nebo kapří hranolky. Ať už ve formě výrobků či polotovarů,“ přibližuje rybář a závěrem s úsměvem dodává: „Zákazníkům nabídneme veškerý servis, od živé ryby až po řízky. Jen to obalování už pak musí zvládnout sami.“ Právě o filetování je totiž mezi lidmi stále větší zájem, konkrétně rekord Pavla Válka při filetování kapra činí dvě a půl minuty.

Autor: Veronika Bernardová

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info