Souhrn událostí uplynulých dní – 6. – 8.12. 2019

Podíl stromů nad 60 let v lesích ve velmi špatném stavu roste

V českých lesích roste podíl jehličnanů i listnáčů starších 60 let, které jsou ve výrazně špatném stavu důsledkem imisního zatížení lesních ekosystémů v uplynulých desetiletích. Vyplývá to ze Zprávy o životním prostředí ČR za rok 2018, kterou v pondělí projedná vláda.

Sklizeň chmele se letos zvýšila o téměř 40 procent na 7145 tun

Sklizeň chmele se letos meziročně zvýšila o 39,4 procenta na 7145 tun s průměrným výnosem 1,43 tuny na hektar. ČTK to dnes v tiskové zprávě sdělil Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ). Sklizeň tak byla nadprůměrná, zejména závěr vegetačního období byl pro vyzrávání chmelových rostlin optimální.

Dělení monokultur má velký potenciál, ale i svá rizika

Ministr Toman oznámil v první polovině října přelomový záměr na plošné omezení ploch s jednou plodinou na maximálně 30hektarové bloky jako povinné opatření pro získání všech dotací. „Naším záměrem je zlepšovat stav zemědělské půdy, a tím i životního prostředí.

Obnovu lesů zničených kůrovcem zajistí i prodloužení doby lovu

Ministerstvo zemědělství (MZe) rozšířilo doby lovu několika druhů spárkaté zvěře. To pomůže především oblastem, které zasáhla kůrovcová kalamita, a které jsou osázené novými stromky. Právě ty totiž spárkatá zvěř okusuje a ničí. Změna začne platit od 1. ledna 2020 příštího roku.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info