Souhrn událostí uplynulého dne – 9.12. 2019

Čína zruší cla na část sóji a vepřového dovážených z USA

Čína zruší cla na část sóji a vepřového dovážených ze Spojených států. Oznámilo to dnes čínské ministerstvo financí, podrobnosti ani konkrétní množství ale podle agentury Reuters nesdělilo. Osvobození od cel se bude přiznávat na základě žádostí jednotlivých firem.

Boj proti dvojí kvalitě potravin: Sněmovna podpořila pokuty až 50 milionů

Vládní novelu zákona, která zakazuje prodej potravin v různé kvalitě, ale ve stejném obalu v tuzemsku a v jiných evropských státech, v úvodním kole podpořila Sněmovna. Za porušení bude hrozit pokuta až 50 milionů korun. Novela také zvětšuje pravomoci Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) a rozšiřuje možnost označit potravinu za českou.

Produkce odpadů v ČR roste, problémem je skládkování

Celková produkce komunálních odpadů loni v České republice meziročně vzrostla o 1,6 procenta na zhruba 5,782 milionu tun. Od roku 2009 se produkce zvýšila o 8,6 procenta. Vyplývá to ze Zprávy o životním prostředí ČR za rok 2018, kterou v pondělí projedná vláda. Meziročně se také loni mírně zvýšila míra skládkování komunálních odpadů.

Petice požaduje šetrnější přístup zemědělců ke krajině. Ti odmítají být v roli hlavních viníků

Petici s 56 602 podpisy předali v pátek zástupci České společnosti ornitologické a Českomoravské myslivecké jednoty ministru zemědělství Miroslavu Tomanovi (za ČSSD). Chtějí, aby resort usiloval o šetrnější zemědělské postupy vůči krajině. Tomuto tématu se věnoval i pořad Devadesátka ČT24.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.                    

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info