Jedna houska denně stačí. Pečivo je extrémně přesolené, ukázal test

Stačí málo: zakousnout se do obyčejné ražené housky. A denní limit pro spotřebu soli má člověk prakticky vyčerpaný. Ukázal to test Státního zdravotního ústavu.

Zdravotníci sesbírali na pultech supermarketů sto druhů různého pečiva. Poté výrobky analyzovali. Výsledek pořádně překvapil: jedna z housek obsahovala dokonce přes šest gramů soli. To je víc, než kolik činí doporučené množství soli pro dospělého člověka na celý den.

Podle zdravotníků šlo o raženou housku se solí, kterou lidem prodával obchodní řetězec Globus. Sto gramů tohoto výrobku podle nich překračovalo stanovené limity dokonce o 180 procent. „Dospělý člověk přitom v průměru zkonzumuje asi dvě stě až tři sta gramů pečiva každý den,“ podotýká k tomu profesor Jiří Ruprich ze Státního zdravotního ústavu.

Dopady na zdraví lidí pak mohou být fatální: pětina populace se kvůli dlouhodobému přehnanému solení potýká s vysokým krevním tlakem, půl milionu lidí trpí poruchami ledvin a čtyři tisíce pacientů se léčí s rakovinou žaludku. „Snížením soli by se zachránilo asi 2,5 milionu životů ročně,“ vypočítávají odborníci ze Státního zdravotního ústavu.

Raženky se solí

Obchodnímu řetězci Globus se ale hodnocení zdravotníků nelíbí. „Testoval se výrobek, který je viditelně posypaný solí a kmínem, nejde tedy o běžnou raženku,“ namítá mluvčí Rita Gabrielová.

Pokud by si zákazníci chtěli koupit méně slanou variantu výrobku, má podle ní supermarket na svých pultech na výběr další dvě podobné housky s běžným obsahem soli. „Obsah soli v našich recepturách odpovídá platné legislativě, a proto se ani do budoucna nechystáme v této věci nijak experimentovat,“ uzavřela.

Naopak nejlépe vyšla podle zdravotníků cereální bagetka z Lidlu. Výrobek vážící 87 gramů obsahoval 0,7 gramu soli, což je zhruba 16 procent maximálního denního množství soli pro dospělého člověka.

Autor: Veronika Rodriguez

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info