Pekárny Nopek měli loni vyšší obrat, přesáhl 400 milionů korun

Vyšší obrat, ale nižší zisk. Tak by se daly zhodnotit ekonomické výsledky pekáren Nopek z Vysokého Mýta ve východních Čechách. Podle výroční zprávy společnosti zveřejněné ve Sbírce listin vykázal podnik za rok 2018 zdaněný zisk přes pět milionů korun.

Ještě v roce 2017 to bylo přitom 11,5 milionu korun. Zisk klesal i přes meziroční zvýšení obratu společnosti. Ten se v minulém roce zvýšil o 3,7 procenta na 403 milionů korun. Firma také meziročně nepatrně snížila svou produkci.

V minulém roce na prodejní pulty dodala celkem 13 665 tun pekařských a cukrářských výrobků. Tato hodnota představuje přibližně 98 procent produkce z předešlého roku. Významnou část produkce Nopeku tvoří mražené pečivo, kromě něj také peče chléb, jemné a trvanlivé pečivo nebo vyrábí cukrářské výrobky.

Investice do Hrušové i Lanškrouna

Za nižším ziskem v minulém roce stojí také investice. Pekárny Nopek například rozšířily mrazicí a balicí centrum v Hrušové na Orlickoústecku, čímž se jim podařilo zefektivnit balení a skladování mraženého pečiva. Pro výrobnu v Hrušové také Nopek pořídil náhradní energetický zdroj a modernizoval tamní prodejnu. V Lanškrouně zase firma vyměnila mísicí stroj a rovněž pokračovala v modernizaci vozového parku.

Společnost Nopek funguje od roku 1991 a vznikla na základech bývalého státního podniku ve Vysokém Mýtě, od něhož odkoupila pekárny Hrušová, Svitavy a Lanškroun. Své výrobky dodává přibližně dvěma tisícovkám odběratelů z Pardubického, Královehradeckého, Olomouckého a Jihomoravského kraje.

V českém měřítku tak patří ke středně velkým podnikům. V současně době má sedm provozoven na Orlickoústecku, Svitavsku a Jičínsku. Zároveň provozuje jedenáct podnikových prodejen. Práci dává téměř čtyřem stovkám zaměstnanců. 

Autor: redakce

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info