Evropské zemědělství „zezelená“, bojí se rolníci

Evropská unie se bude v příštím roce blížit k rozhodnutí, jak se má nadále řídit financování evropského zemědělství. Rámec pro udělování dotací pro farmáře určí společná zemědělská politika EU na následující sedmileté období. „Zásadním pro rozhodování bude, jak moc má být zemědělství nadále zelené,“ řekl Deníku analytik Petr Havel. Sami sedláci se zvýšení vlivu ekologie na jejich podnikání obávají. Proti „zezelenání“ oboru již demonstrovali farmáři v Nizozemsku, Francii či Německu.

„Dávat větší důraz na hospodaření šetrnější k životnímu prostředí než dnes by bylo samozřejmě žádoucí, ale když se to přežene, výsledky mohou být z mého pohledu až katastrofální,“ obává se Havel. Podle něj by tak „příliš zelené“ zemědělství znamenalo, že by podniky svázala řada dalších regulací a zákazů.

„Jeho produkty by sice byly úžasně bezpečné a výborné, ale nebyly by cenově konkurenceschopné. Zákazníci by zřejmě dávali přednost levnějším výrobkům z dovozu, u nichž by kvalita nebyla zdaleka jistá. Ve výsledku by Evropa svůj problém jenom přenesla někam jinam a ještě by to neměla pod kontrolou,“ obává se Havel.

Obavy sdílejí i samotní farmáři, kteří se cítí být ohroženi „zeleným populismem“. „Pokud jim budou dál svazovány ruce v jejich svobodném rozhodování tak, že nebudou schopni tvořit žádný zisk a uživit své rodiny, jednoduše z venkova nakonec zmizí,“ uvedl předseda Asociace soukromého zemědělství Jaroslav Šebek.

V Česku se nicméně v souvislosti s evropskou zemědělskou politikou mluví zejména o zamýšleném krácení některých dotací pro největší zemědělské podniky. Mezi ně patří například Agrofert, který premiér Andrej Babiš (ANO) vložil do svěřenských fondů. „Stále je ve hře, že by toto zastropování mohlo být dobrovolné na úrovni jednotlivých členských zemí,“ míní Havel.

Čeští vyjednávači prosazují také usnadnění administrativy související s dotacemi. „Abychom nemuseli každý rok hlásit milion číselných údajů, ale bylo to třeba jednou za dva roky, nebo nějakou zjednodušenou formou,“ řekl Deníku náměstek ministra zemědělství Jiří Šír, jenž má vyjednávání na starosti.

Uvidíme za rok

Nyní podle Šíra členské státy i EP zpracovávají podklady pro vyjednávání, které zřejmě vypukne nejdříve v polovině příštího roku. „Finalizace dohody může být hotova rámcově v první polovině roku 2021,“ očekává náměstek. „Myslím, že některé priority v každém případě vyjednáme. Bezpochyby ve finální dohodě budou nějaké věci, které nám možná budou vadit, ale tak je to vždycky,“ dodal.

Autor: Jiří Janda

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info