Obří tuňák se v japonské aukci prodal za druhou nejvyšší částku

Obří tuňák obecný se v letošní první aukci v Tokiu prodal za 193,2 milionu jenů (40,6 milionu Kč), což je historicky druhá nejvyšší částka. Majitelem ryby vážící 276 kilogramů se stala firma Kiyomura, provozovatel řetězce sushi restaurací Sushizanmai, napsala agentura Kjódó.

Loni se tuňák při první novoroční aukci vydražil za rekordních 333,6 milionu jenů. I tehdy jej získal majitel řetězce restaurací Sushizanmai.

Cena za kilogram činí 700.000 jenů (147.000 Kč). Cena zaplacená za kilogram ryby při novoroční aukci ale neodpovídá skutečné hodnotě rybího masa. První aukce v novém roce je v Japonsku spíše propagační akcí a velkoobchodníci a majitelé sushi restaurací při ní obvykle platí za největší a nejlepší ryby obrovské částky, které neodpovídají běžné ceně rybího masa.

Od loňského roku se tokijské aukce konají na novém rybím trhu, který nahradil vyhlášený trh Cukidži, největší rybí trh na světě, který vznikl v roce 1935. Rybí trh se předloni v říjnu přesunul do nové lokality v Tojosu, kde dříve stávala plynárna, kvůli budování lepší infrastruktury před letní olympiádou plánovanou na rok 2020.

Rituál aukce však zůstal beze změny. Před úsvitem si kupující v gumových botách prohlédnou gigantické čerstvé a zmražené ryby a překontrolují jejich kvalitu. Aukce začíná po páté hodině ranní místního času zazvoněním na zvonky. Letos bylo v nabídce 72 tuňáků.

Obliba tuňáka je na světě tak vysoká, že kvůli vyššímu výlovu v mořích těchto ryb ubývá a tuňák je nyní na seznamu ohrožených druhů. Japonci konzumují naprostou většinu tuňáka, který se ve světě vyloví. Většina ryb ulovených ve světových mořích tedy také putuje do Japonska ke zpracování a spotřebě. V poslední době se ale Japonsko začalo podílet na projektech, jejichž cílem je zvýšit počty této ryby ve světových mořích.

 

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info