Počty přihlášených býků OPB a OCH 1. - 3. turnus 2020

31. prosince byla uzávěrka pro nahlášení býků do třetího turnusu odchovu. K dnešnímu dni bylo do všech tří turnusů nadcházející sezóny přihlášeno 1638 mladých býčků. 938 z nich stojí na odchovnách (OPB), rovná sedmistovka byla nahlášena jednotlivými chovateli, kteří budou býčky odchovávat v domácích podmínkách. Nejvíce býčků (404) je plemene limousine, následuje masný simentál (388 býčků) a charolais (387), nejpočetnější čtveřici uzavírá aberdeen angus s 310 přihlášenými kandidáty. V porovnání s předchozím rokem se jedná celkově o pokles o 156 býčků, přičemž na OPB jich je o 37 méně, u chovatelů pak o 119.

Novinkou letošního roku bude nabídka býčků plemene uckermärker, kteří jsou aktuálně k odchovu přihlášeni čtyři. Pokud jde o počty býků v jednotlivých turnusech, tak zde je meziročně poměrně výrazný pokles u druhého turnusu (1078 býčků v roce 2019 vers. 909 v roce 2020), zatímco ve třetím turnusu je pro letošní rok v tuto chvíli býků nahlášeno naopak více (323 býčků v roce 2019 vers. 358 v roce 2020). Detailní přehled o počtech přihlášených býků na OPB a OCH v prvních třech turnusech 2020 najdete v přiložené tabulce nebo na našem webu zde.

Připomínáme chovatelům odchovávajícím býčky doma v systému OCH (odchov u chovatele), že zaslaná přihláška se stává definitivně závaznou až okamžikem úhrady faktury, která bude všem chovatelům zaslána v nejbližších dnech. Faktura musí být uhrazena ve splatnosti dané účetním dokladem, v opačném případě ČSCHMS vyškrtne býka z odchovu. Ve vlastním zájmu proto dbejte na včasnost platby. Děkujeme za pochopení.

Naskladnění OPB a OCH v PDF najdete na: http://www.cschms.cz/index.php?page=novinka&id=2792

 

Kamil Malát

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info