Souhrn událostí uplynulého dne – 9.1. 2020

Vědci zjistili, že umějí vyrobit biouhlí

Tým chemiků ze tří čínských výzkumných institucí vyvinul metodu produkce takzvaného biouhlí z rostlinného odpadu. Biouhlí je podle nich svými výhřevnými vlastnostmi takřka ekvivalentní tomu běžně těženému. Jeho hlavní výhodou je, že při jeho hoření dochází k uvolnění menšího množství emisí CO2.

Pivní dvojka Staropramen zvedla tržby na 9 mld.Kč, byla ve ztrátě

Konsolidované tržby skupiny Pivovary Staropramen, pivní dvojky českého trhu, předloni vzrostly o 250 milionů korun na devět miliard Kč. Kvůli účetní operaci se však skupina dostala do 3,1miliardové ztráty po ztrátě 82 milionů korun v roce 2017. Vyplývá to z výroční zprávy skupiny, kterou má ČTK k dispozici

SZPI zjistila na trhu „mletou vanilku“ se syntetickým ethylvanilinem

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila v tržní síti nevyhovující potravinu označenou: Bourbon vanilka mletá, datum minimální trvanlivosti do 14. 5. 2021, bio nebio s.r.o., Průmyslová zóna 103, 26751 Bavoryně ČR, země původu: Indonésie.

Včelaři mají za sebou těžký rok, počítají ztráty

Velké problémy přinesl českým včelařům loňský rok. Na včelstva útočí zejména roztoči, kteří měli v roce 2019 ideální podmínky k množení. Chovatelům nadělali velké ztráty, někteří z nich přišli i o všechna včelstva. Přesná čísla za celou republiku zatím nejsou k dispozici.

 

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info