Souhrn událostí uplynulého dne – 15.1. 2020

Sklizeň ovoce kvůli mrazům klesla o víc než čtvrtinu

Sklizeň ovoce v Česku loni klesla meziročně o 27 procent na 130 000 tun. Důvodem byly jarní mrazy. S výjimkou meruněk a malin a ostružin zaznamenaly meziroční pokles úrody všechny ovocné druhy, uvedl Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský.

Budoucnost přináší výzvy, na které se zemědělství nebude schopno adaptovat. Změnit se musí dnes

Půdní a vodní zdroje jsou dnes vytěžovány bezprecedentním tempem, což v kombinaci s klimatickými změnami klade zásadní překážky schopnosti lidstva uživit sebe samotné. Takové je hlavní pesimistické poselství zprávy pro OSN, pod kterou je podepsáno 100 expertů z dvaapadesáti zemí. Píše o tom New York Times.

Pěstování rybízu v ČR končí, plochy všech sadů dál klesají

Čeští sadaři končí s pěstováním černého, červeného a bílého rybízu. O ovoce, které se používá především na zpracování, není mezi zpracovatelskými podniky zájem. Výkupní ceny rybízu jsou dlouhodobě velmi nízké a sadařům se jej nevyplatí pěstovat.

ÚKZÚZ: Počty hrabošů dosáhly šestinásobku prahu škodlivosti

Počty hrabošů na polích v České republice jsou i na začátku roku 2020 extrémní, dosáhly šestinásobku prahu škodlivosti. Na svých stránkách o tom informoval Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ), jehož inspektoři začali s monitoringem výskytu hrabošů už v prvních dnech nového roku.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.                    

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info