Souhrn událostí uplynulého dne – 21.1. 2020

Lucembursko letos jako první v EU zakáže herbicid glyfosát

Lucembursko se od roku 2021 stane první zemí v Evropské unii, kde bude platit zákaz používání chemických přípravků s glyfosáty. O bezpečnost látky, známé zejména díky postřiku na hubení plevele round-up, se celosvětově vedou spory. Lucembursko zarazí glyfosát téměř dva roky předtím, než to plánuje EU.

Ceny prasat letos zahájily rekordem, o vývoji rozhodne mor

Ceny prodávaných jatečných prasat letos zahájily rok na rekordních 49 korunách za kilogram. Na podobné úrovni ještě nový rok nikdy neodstartovaly. Cena přesáhla i začátek roku 2013, kdy mírně překročila 44 Kč/kg. ČTK to sdělil ředitel Svazu chovatelů prasat v Čechách a na Moravě Jan Stibal.

Lesy ČR téměř uzavřely tendr 2020+, vítězem skupina PETRA

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) téměř dokončil sedmimiliardový lesnický tendr 2020+. Z 54 soutěžených jednotek dosud uzavřel s lesnickými firmami smlouvy na 49 jednotkách. Nejvíce smluv zatím získala skupina PETRA, a to osm. ČTK to dnes řekla mluvčí podniku Eva Jouklová.

Čína zakáže jednorázové plasty. Zmizí igelitové tašky i plastová brčka

Čína představila plán na omezení prodeje a užívání plastových výrobků na jedno použití. Ve velkých městech bude zákaz igelitových tašek platit již na konci letošního roku. Po celé zemi bude platit od roku 2022. Stát zakáže také další jednorázové plasty jako plastová brčka.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.                      

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info