Znojmo se pokusí se Znovínem o zápis vinice Šobes do UNESCO

Znojmo se pokusí společně se Znovínem Znojmo o zápis vinice Šobes na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Podle ředitele Znovínu Pavla Vajčnera mají významné vinařské státy zapsanou jednu či dvě oblasti a Česko by si to zasloužilo podle něj také, uvedl v tiskové zprávě. Starosta Znojma Jan Grois (ČSSD) si od případného zápisu slibuje větší zájem návštěvníků nejen o vinici, ale i o celé Znojemsko. Vinice patří k nejstarším v Evropě a založili ji patrně již římští legionáři. Je přístupná z vesnic Podmolí a Hnanice a leží na jižním svahu na ostrohu nad Dyjí. Je dobře chráněná před větry ze severozápadu a severovýchodu. Mikroklima se podle odborníků podobá tomu, jaké mají vína v údolí Rýna či Rhôny. Daří se tu Ryzlinkům, všem druhům Rulandského, také Pálavě či Sauvignonu. Vinice je přístupná od června do konce září a vína zde lze i koštovat.

Aby mohla být vinice na seznamu UNESCO zapsaná, nechá město zpracovat studii. "Jsme na začátku procesu. Doteď jsme sbírali podklady a provedli archeologický průzkum, jehož závěry radnici poskytneme, aby mohly sloužit jako podklad pro zpracovávanou studii," uvedl Vajčner. Podle něj by zápis pomohl i exportu vín z Česka a svět by dostal signál, že vinařství na Moravě i v Čechách má dlouhou tradici.

Studie má být hotová koncem roku a vypracuje ji Pavel Pavloušek z Mendelovy univerzitě v Brně. Už v minulosti se na výzkumech vinice podílel. Zanalyzuje detailně celou lokalitu, zmapuje její historii, klimatické podmínky a jejich specifika a podmínky reliéfu vinic.

Studie bude podkladovým materiálem pro následné zhodnocení potenciálu Šobesu pro zápis do indikativního seznamu ministerstva kultury a následně na seznam UNESCO prostřednictvím srovnání s jinými vinařskými lokalitami v UNESCO, jakými jsou například Wachau v Rakousku a Tokaj v Maďarsku.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info