Pravidla pro vepřové hody a zabijačky
03.02.2020 | SVS ČR
Vzhledem tomu, že přichází doba masopustu a s ním také zabijačky a vepřové hody, považuje Státní veterinární správa (SVS) za vhodné připomenut některá pravidla, která se k zabijačkám, ale také ke správnému uvádění masa a masných výrobků na trh, vážou.
Především je nutné upozornit na to, že pořádání tak zvané veřejné zabíjačky jako atrakce, je podle veterinárního zákona a zákona na ochranu zvířat proti týrání nepřípustné. Rovněž pořádání vepřových hodů v restauracích s vystavením jatečně opracovaného těla prasete před provozovnou (restaurací) odporuje zákonu. Vystavení jatečně upraveného těla poraženého zvířete mimo provozovnu nelze chápat jako zpracování masa v rámci potravinářského provozu. Maso a výrobky z tohoto zvířete nelze uvést na trh, jelikož zpracování neprobíhá v potravinářském provozu (např. v restauraci). Taková surovina není chráněna před kontaminací z vnějšího prostředí a existuje zde nebezpečí ohrožení zdraví spotřebitelů. Surovinu po jejím vystavení mimo restauraci již nelze zpracovat v provozovně potravinářského podniku a výrobky z ní musí být zlikvidovány v asanačním podniku.
SVS také připomíná, že samotné porážení prasat lze provádět pouze na schválených jatkách nebo v rámci domácí porážky. Domácí porážka může být provedena pouze v domácnosti chovatele, produkty jsou pak pro spotřebu osoby tvořící domácnost chovatele nebo pro tzv. osoby blízké.
Další články v kategorii
- Setkání šlechtitelů a semenářů v rámci konání valné hromady ČMŠSA (20.04.2024)
- Studené počasí těchto dnů by mělo ovoce poškodit jen lokálně, míní odbornice (19.04.2024)
- Přednáška o precizním zemědělství v rámci Dětské zemědělské akademie (19.04.2024)
- Izrael před svátky zmařil pokus o propašování 130.000 vajec ze Západního břehu (19.04.2024)
- Výhodnějšími podmínkami v programu LIFE motivujeme zájemce. Nově jde na přípravu a spolufinancování projektů rekordních 100 milionů (19.04.2024)
- PGRLF otevře 18. kolo programu Investiční úvěry Zemědělec (19.04.2024)