Souhrn událostí uplynulých dní – 14. – 16. 2. 2020

Jihočeským rybářům chybí kvůli teplé zimě až polovina vody

Jihočeským rybářům schází v rybnících od 25 do 50 procent vody, protože málo sněží, je nedostatek spodní vody a málo prší. Do některých rybníků nejde nasadit nové ryby, problémy by mohly nastat při jarních výlovech. Meziročně je situace horší. Vyplývá to z informací, které ČTK řekli zástupci rybářství.

Průzkum: Kvůli dvojí kvalitě nakupuje každý sedmý Čech v cizině

Dvojí kvalitu potravin považuje za problém 77 procent Čechů, zhruba každý sedmý kvůli tomu nakupuje v zahraničí nebo si odtud nechává zboží dovézt. Téměř třetina lidí některé potraviny kvůli tomu nekupuje. Vyplývá to z průzkumu poradenské společnosti KPMG.

Ceny v Česku raketově vzrostly, hlavně u potravin

Spotřebitelské ceny v lednu raketově vzrostly. Oproti prosinci to bylo o 1,5 procenta. Ve srovnání s lednem roku 2019 se pak zvýšily o 3,6 procenta. Vyplynulo to z dat, jež v pátek zveřejnil Český statistický úřad. Inflační cíl ČNB jsou přitom dvě procenta.

Vědci z Brna chtějí využít larvy k přeměně mláta na krmnou moučku

Brněnští vědci využívají larvy hmyzu k tomu, aby odpadní mláto z výroby vína nebo piva proměnili na krmnou směs pro zvířata bohatou na proteiny. Informovala o tom Technologická agentura ČR (TA ČR), která projekt podpořila 3,5 milionu korun.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info