Veterináři loni do ČR nepustili hnůj nebo prasečí štětiny

Praha 23. února (ČTK) - Veterináři na pražském letišti loni odmítli pustit do Česka ze zemí mimo Evropskou unii (EU) 3,5 procenta z 923 zásilek. Kromě mléčných výrobků, krevních produktů, medu nebo krmiv šlo například o prasečí štětiny na kartáče nebo o zásilku hnoje, sdělil ČTK mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Předloni to bylo také zhruba 3,5 procenta, zásilek bylo 793.

Do ČR proudí přes letiště zboží, které podléhá veterinární kontrole, nečastěji z Ruska, Číny, USA a Malediv. U zvířat jde o Indonésii, Srí Lanku, Thajsko a Vietnam. "Na pohraniční veterinární stanici je každá zásilka předložena k pohraniční veterinární kontrole, při které veterinární inspektor provádí kontrolu dokumentační, identifikační a kontrolu fyzickou. Zároveň v případě potřeby provádí odběry vzorků na laboratorní vyšetření. Pokud zásilka splňuje všechny požadavky pro vstup do EU, je následně z pohraniční veterinární stanice propuštěna," uvedl mluvčí. Veterináři tak kontrolují zboží ze zvířat určené k lidské spotřebě nebo živá zvířata.

Činnost veterinářů na pražském letišti je vzhledem k celkové agendě SVS spíše okrajová. Loni celá SVS vybrala na pokutách rekordních více než 33 milionů Kč, meziročně o zhruba sedm milionů korun více. Sankce vzrostly kvůli hygienickým problémům, zvýšila se také částka za pokuty v případě neregistrovaných podniků. Znovu přibylo podnětů na týrání zvířat i počet zjištěných případů týrání. Nejvyšší loňskou pokutou bylo ústředního ředitele SVS Zbyňka Semeráda 2,7 milionu korun řetězci Lidl. Pokuta více než 600.000 korun, která zahrnovala i cenu za vyšetření, byla uložena chovateli koní ve Středočeském kraji.

Přehled veterinárně odbavených zásilek za rok 2019

 Celkový počet došlých zásilekZamítnutéLaboratorně vyšetřenoTranzit
Produkty27221110
Zvířata6511100
Celkem92332110

Zdroj:SVS

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info